RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Україна ініціює спрощений формат обміну полоненими: як працюватимуть ЗМК

В Україні втретє у світовій історії планують створити змішані медичні комісії, які сприятимуть поверненню українських військових з полону.

Про це повідомляє Military Media Center.

Читайте: За одного члена УПЦ МП – 28 бійців ЗСУ: Малюк розкрив секрети обмінів полоненими

До складу такої комісії, згідно з нормами Женевських конвенцій, включені три лікарі: один представник від країни, що утримує військовополонених, та два лікарі з нейтральних держав.

"Україна оголошує про створення змішаних медичних комісій. Це допоможе звільняти українських полонених та допоможе також ворогу повертати своїх полонених", - заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов, додавши, що це буде третій випадок у світовій історії, коли буде впроваджуватися подібна ініціатива.

За його словами, цей колегіальний орган визначатиме стан та діагноз військовополоненого, маючи можливість рекомендувати репатріацію полоненого або його направлення на лікування до нейтральної країни.

Водночас представник Координаційного штабу наголосив, що раніше Україна досить оперативно повертала важкопоранених громадян країни-агресора.

"Україна є демократичною країною, яка дотримується міжнародного права. Ми зобов’язані забезпечити належне поводження з усіма військовополоненими, незалежно від їхньої національності", – підкреслив він.

Варто зазначити, що Женевськими конвенціями передбачено утворення змішаних медкомісій, метою діяльності яких є огляд поранених та хворих військовослужбовців, а також ухвалення всіх необхідних рішень стосовно них.

Такі комісії мають складатися з трьох членів, двоє з яких громадяни нейтральної країни, а третій призначається державою, яка тримає полонених. Кандидатури нейтральних членів комісії мають бути схвалені сторонами конфлікту.

Нагадаємо, останній обмін полоненими відбувся 7 серпня, коли з російського полону вдалося повернути додому 22 українських військовослужбовців Збройних сил України. Найстаршому воїну виповнилося 54 роки, наймолодшому - 23.

  • Вас може зацікавити:

Колаборант у рясі: За сотню захисників Україна віддала Росії "священнослужителя" УПЦ МП

Російського "омбудсмена" викрили в брехні про обмін військовополоненими

Як отримати довідку про перебування у полоні: інструкція бійцям ЗСУ