RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Є багато законних причин: коли можна відмовитися від повістки

В Україні продовжено мобілізацію і працівники ТЦК роздають повістки військовозобов'язаним громадянам. Важливо, що повістка може бути лише письмово, і, якщо дані вказані неправильно, військовозобов'язані можуть відмовитися від отримання документа.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на коментар юриста юридичної фірми Gracers Сергія Савінського.

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

За словами юриста, всього існує чотири види повісток: повістка для уточнення облікових даних, повістка для проходження військово-лікарської комісії, повістка-призов на службу та мобілізаційне розпорядження.

Коли можна відмовитися від повістки

"Повістка повинна відповідати чітким вимогам у тому, що стосується оформлення. У грудні 2022 року Кабмін України затвердив нові правила ведення військового обліку, серед іншого, оновилася і форма повістки", - зазначив Савицький.

Він підкреслив, що повістка може бути лише письмово, і видають її лише конкретному військовозобов'язаному. У ній має бути прописаний обов'язок одержувача з'явитися до ТЦК та СП (військкомат).

"У повістці мають бути зазначені прізвище, ім'я та по батькові особи, на яку виписується цей документ. Повинно бути зазначено, де проживає дана особа. Однак паспортні дані не вказуються", - наголосив Савицький.

Якщо ті чи інші дані вказані з очевидними помилками, від повістки можна відмовитися. За словами юриста, такий документ не спричинить накладання штрафу. Навіть якщо повістку вручать, одержувач може її проігнорувати, оскільки це не спричинить для нього будь-яких небажаних наслідків. Важлива наявність суттєвих відмінностей від основної затвердженої форми повістки.

Інші причини, щоб відмовитися від повістки:

  • заповнений бланк повістки частково доповнювався;
  • вказані неправильні персональні дані одержувача;
  • повістку вручає особа, яка не має на це повноважень;
  • відсутня печатка військкомату.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.