RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

В Україні продовжено воєнний стан та загальна мобілізація. У цей період співробітники ТЦК та СП активно роздають повістки у громадських місцях, зокрема, біля церков та храмів.

Чи законні такі дії в ефірі телеканалу "Еспресо" розповів кандидат юридичних наук Геннадій Дубов.

Читайте також: Нові правила бронювання та мобілізації: що змінилося для призовників з 1 серпня

"З юридичної точки зору, вручення повісток у військкомат не містить жодних обмежень, в плані місця. Вручення повістки у військкомат має відбуватися уповноваженою особою у присутності особи, якій вручається повістка. Щодо місця вручення немає жодних обмежень", - сказав Дубов.

Водночас, він наголосив, що всі протести та обурення громадян щодо вручення повісток біля церков цілком виправдані.

"Якщо ж говорити про політичний і громадський аспект щодо вручення повісток біля церков, то обурення громадян цілком справедливе. Тобто, громадяни прийшли до церкви задовольняти свої релігійні потреби і в цей сакральний для них момент втручається держава. Проте, дії з вручення повісток біля церков, з боку чинного законодавства, є законними”, - зазначив Дубов.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські правоохоронці розслідують понад 100 кримінальних проваджень про зловживання у військкоматах.

Вас також може зацікавити:

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю: важливе пояснення

Оновлено правила бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: що потрібно знати

Загальна мобілізація: юрист пояснив, чи можуть мобілізувати студента

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.