RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Чи подорожчає вода з 1 жовтня: скільки платитимуть українці за кубометр

В Україні знову постало питання про підвищення тарифів на воду і водовідведення - деякі міськради вже почали ухвалювати рішення, попри літнє скасування підвищення на рівні держави. Так, у Луцьку та Люблінці Волинської області з 1 жовтня запроваджуються нові тарифи на теплову енергію та послуги, що надаються комунальними підприємствами.

Про це пишуть місцеві ЗМІ.

Читайте також: Український газ, "зелена енергетика" та відновлення енергооб'єктів: у Раді розповіли, як готують країну до зими

У Луцьку питання щодо встановлення тарифів на теплову енергію та послуги ДКП "Луцьктепло" було розглянуто 13 вересня на виконкомі міської ради. Економічно обґрунтовані тарифи, що надається державним комунальним підприємством "Луцьктепло", теплову енергію на 2023-2024 роки зростають для населення від 0,8 до 6,91%, для бюджетних установ - від 15 до 19%, а для категорії "інші споживачі" знижуються на 46-48% порівняно з чинними тарифами. Такі тарифи встановлені на період з 1 жовтня 2023 року до 30 вересня 2024 року.

Нові тарифи будуть застосовуватись для нарахування плати за послуги для бюджетних установ, інших споживачів та релігійних організацій. Для населення застосовуватимуть тарифи, які діяли станом на 24 лютого 2022 року. Як зазначено, розрахунки тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячого водопостачання були здійснені відповідно до вимог постанови Кабміну.

Люблінецьке комунальне підприємство "Екокомунсервіс" також повідомляє про намір перегляду тарифів з водопостачання та водовідведення. Подорожчання відбудеться з 1 жовтня 2023 року через підвищення вартості електроенергії на 19,44%.

  • Тариф з водопостачання 32.43грн/м3 - планується 33,79 гривень.
  • Тариф з водовідведення чинний 17,71 грн/м3 - планується 18,28 гривень.

В адміністрації "Екокомунсервіс" зазначають, що необхідність коригування та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня є необхідними заходами для належного функціонування підприємства, зокрема для здійснення розрахунків за електроенергію, паливо, податків та обов'язкових платежів до бюджету, забезпечення споживачів питною водою та послугами.

Як відомо, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 липня планувала змінити ціни на послуги з водопостачання та водовідведення для більшості водоканалів, збільшивши їх на 33%. Проте вже 3 липня НКРЕКП після переконливих прохань ОП та КМУ скасувала своє рішення і повернула ціни на воду до тих, що діяли з 01.01.2022 року.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що український уряд опрацьовує різні сценарії зміни цін на електроенергію для побутових споживачів.

Вас також може зацікавити:

Українцям приготували чергове покращення: коли і на скільки піднімуть тарифи на світло для бізнесу

Де гроші?: Чому судяться теплопостачальники Києва

Якими будуть ціни на "блакитне паливо" для українців: Нафтогаз озвучив відповідь