RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Український газ, "зелена енергетика" і відбудова енергооб’єктів: в Раді розповіли, як готують країну до зими

Україна готується до осінньо-зимового опалювального сезону: створені антикризові штаби, будується багато об'єктів "зеленої енергетики", відновлюються електомережі, створюється запас газу.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Читайте також: Як підвищення тарифів на світло пов'язане з субсидіями: в Раді дали пояснення

За його словами, головне завдання - щоб на осінь енергетична система відновила максимальну кількість об’єктів. Це стосується як генеруючих потужностей, так і підстанцій та мереж, якими електроенергія транспортується до споживачів.

Герус також зазначив, що наразі будується досить багато нових об’єктів генерації: це загалом невеликі об’єкти "зеленої" енергетики - сонячні та вітроелектростанції. Також створюються газопоршневі електростанції, які переважно встановлюються на підприємствах. Під час пошкоджень мереж та аварійних відключень електроенергії самостійно генерує електроенергію. В інший час може виробляти енергію і продавати за "зеленим" тарифом.

"Паралельно НЕК "Укренерго" і оператори систем розподілу (обленерго) також працюють над відновленням електромереж. Процес іде згідно з планом, і, якщо не станеться нічого надзвичайного, енергетики планують до осені підготуватись до проходження зими", - зазначив голова комітету.

За словами Геруса, накопичення вугілля відбувається за планом. Також триває створення запасу газу. На сьогоднішній день експорт газу з України зупинений, тож всі підприємства - і державні, і приватні - закачують видобутий газ в підземні сховища.

"Через війну в Україні зупинилася велика кількість промислових підприємств, внаслідок чого значно скоротилося споживання газу. Тому можливо імпорт і не знадобиться", - зазначив він.

За словами Геруса, у разі потреби можливо закупити потрібну кількість газу за кордоном, проте абсолютну більшість потреб реально покрити газом власного видобутку.

Раніше ми розповідали про те, що може запропонувати наша країна європейським компаніям у плані зберігання їхнього газу, і як це допоможе ЄС остаточно позбутися газової залежності від Росії.

Вас може зацікавити:

Реакція влади на рішення НКРЕКП про зміну тарифів на воду - це банальний популізм - експерт

Волонтер закликав покарати Шмигаля через брехню про "непогодженість" підвищення тарифів, яке той лобіював

Умови мобілізації, тарифи, ціни і виплати: що змінилось для українців з 1 липня