RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Де гроші?: Чому судяться теплопостачальники Києва

"Київтеплоенерго" вважає, що ТОВ "Євро-Реконструкція" не оплачує користування муніципальними тепломережами необґрунтовано

"Київтеплоенерго" вважає, що ТОВ "Євро-Реконструкція" не оплачує користування муніципальними тепломережами необґрунтовано Фото:

Майже три роки триває боротьба двох основних столичних теплопостачальників – комунального підприємства "Київтеплоенерго" та приватного "Євро-Реконструкція". Обидва відстоюють у судах різних інстанцій свої позиції щодо оплати за користування міськими тепломережами Києва.

В управлінні приватного ТОВ "Євро-Реконструкція" знаходиться Дарницька ТЕЦ, яка забезпечує теплом 300 тис. споживачів у Дніпровському та Дарницькому районах Києва. Це близько 15% від загального споживання тепла в Києві. КП "Київтеплоенерго" забезпечує теплом 83% киян, ще 2% – автономні котельні та інші невеликі теплоджерела.

Уся система тепломереж Києва є муніципальною власністю та знаходиться в підпорядкуванні комунального підприємства "Київтеплоенерго". Власних мереж для транспортування тепла від Дарницької ТЕЦ своїм клієнтам "Євро-Реконструкція" не має. Підставою конфлікту є різне трактування теплопостачальниками умов договору, укладеного між КП "Київтеплоенерго" та ТОВ "Євро-Реконструкція" ще в 2018 році, стосовно умов оплати користування міськими тепломережами. Як результат – борг приватного теплопостачальника перед столицею вже перевищив 1,5 млрд грн.

На минулому тижні КП "Київтеплоенерго" оприлюднило відкрите звернення до НКРЕКП та правоохоронців з проханням вжити заходів для перевірки цільового використання коштів "Євро-Реконструкції", які кияни сплачують, в тому числі за транспортування тепла, аби компенсувати витрати за утримання та ремонти мереж Дніпровського та Дарницького районів і забезпечити відновлення об’єктів критичної інфраструктури.

Читайте також: Українцям обіцяють нові тарифи на електроенергію: коли чекати підвищення

Про причини та наслідки господарських спорів між теплопостачальниками Києва, а також шляхи їх врегулювання говоримо з Сергієм ГУШУЛОМ, директором департаменту правового забезпечення КП "Київтеплоенерго".

- Поясніть, в чому претензії КП "Київтеплоенерго" до приватного ТОВ "Євро-Реконструкція"? Чому накопичились такі колосальні борги розміром 1,5 млрд грн?

- В травні 2020 року після перевірки витрат на утримання теплових мереж міста органами місцевого самоврядування тариф КП "Київтеплоенерго" на послуги з транспортування теплоенергії підвищився до фактичної вартості – 376,36 грн/Гкал. "Євро-Реконструкція" з ним не погодилась, по суті відмовилось сплачувати вартість цих послуг, хоча в її тарифі на теплопостачання для кінцевих споживачів ця стаття врахована.

З того часу ТОВ "Євро-Реконструкція" не оплачує користування муніципальними тепловими мережами без будь-яких вагомих обґрунтувань. Не визнає законодавчу зміну органу державного регулювання тарифів, наполягає на застосуванні тарифів, скасованих попереднім органом державного регулювання — НКРЕКП, хоча повноваження щодо встановлення тарифів на транспортування міськими мережами перейшли до КМДА ще в 2018 році.

До речі, також у “Євро-Реконструкції” значні борги перед постачальниками природного газу. Хоча мешканці Києва оплачують послуги теплопостачання, куди включена і вартість природного газу.

- Тобто клієнти "Євро-Реконструкції" у Дніпровському та Дарницькому районах сплачують за транспортування тепла мережами КП "Київтеплоенерго"?

- ТОВ "Євро-Реконструкція" не має власних теплових мереж, тому послуги з транспортування тепла включені до її тарифів на тепло для кінцевих споживачів і є його невід’ємною складовою. Цей тариф застосовується при нарахуванні за тепло споживачам у платіжках. Тобто кияни сумлінно сплачують свої рахунки, але їхній теплопостачальник, який по суті є складовою ланцюга взаєморозрахунків, свої фінансові зобов’язання перед містом не виконує з жовтня 2020 року. За цей час ТОВ "Євро-Реконструкція" не сплатила жодної гривні за користування міськими мережами. Куди спрямовуються отримані від оплати послуг кошти, наразі невідомо. Тому ми оприлюднили відкрите звернення до регулятора та правоохоронців – усі мають виконувати свої зобов’язання.

- Яка довжина тепломережі, яку використовує приватний теплопостачальник?

- ТОВ "Євро-Реконструкція" використовує 560 км муніципальних тепломереж централізованого опалення та гарячого водопостачання. Це орієнтовно 20% столичних мереж. За три роки КП "Київтеплоенерго" усунуло тут 3,6 тис. пошкоджень різного ступеню складності. Підкреслю, Київтеплоенерго вимушене обслуговувати мережі за власні кошти. Більше того, ТОВ "Євро-Реконструкція", не оплативши послуги з транспортування теплової енергії, вимагає від КП "Київтеплоенерго" оплатити вартість втраченої теплової енергії при її транспортуванні. Це взагалі нонсенс. Виходить, вони виробили тепло, продали його мешканцям Києва, не сплатили ні копійки за його доставку, але ж вимагають повернути кошти за тепловтрати. Тим більше за умовами укладеного між сторонами договору у разі порушень з боку ТОВ "Євро-Реконструкція" зобов’язань з оплати послуг, зобов’язання КП "Київтеплоенерго" анулуюються.

- Які судові рішення на сьогодні прийняті і як це сприяє конструктивному врегулюванню ситуації?

- На початку 2020 року КП "Київтеплоенерго" звернулось з позовом щодо стягнення заборгованості до суду. Однак судові розгляди цього, на перший погляд, простого господарського спору, щоразу ускладнюються новими обставинами, які не стосуються питання оплати наданих послуг. Справа вже дійшла до Верховного Суду, але й ним крапка у звичайній господарській справі поставлена не була. Натомість Верховний Суд скасував усі попередні рішення судів нижчої інстанції, аргументуючи це тим, що суди не визначилися із органом, який має встановлювати тарифи. На моє переконання, Верховний Суд мав повноваження сам визначити, як орган, так і тариф, який підлягав застосуванню, що поставило б крапку у цьому спорі. Враховуючи відсутність конкретних висновків Верховного Суду у правовідносинах КП "Київтеплоенерго" та ТОВ "Євро-Реконструкція", при повторному розгляді суди нижчої інстанції ігнорують сталу судову практику та правові висновки Верховного Суду при вирішенні аналогічних питань у інших регіонах країни. Як наслідок, прийняті судові рішення знову переглядаються судами вищої інстанції. Справа "ходить по колу", борг зростає, а труби продовжують зношуватись. Трирічний судовий розгляд не призвів до визначення органу, який має встановлювати тариф на послугу КП "Київтеплоенерго" і, власне, за яким саме тарифом мають оплачуватися послуги, які надає КП "Київтеплоенерго".

Але за цей час ми все ж таки домоглися судового визнання частини боргу. Наразі існує два рішення суду, за якими приватний теплопостачальник мав би розрахуватись за використання муніципальних тепломереж. Зокрема, згідно з судовим рішенням у справі № 910/4109/22 з ТОВ «Євро-Реконструкція» підлягає стягненню майже 388 млн грн., а за рішенням суду у справі № 910/16781/21, -- майже 57 млн грн. ТОВ «Євро-Реконструкція» ці рішення не оскаржувало, але виплати так і не почалися. Однак, підтвердивши факт тривалої несплати вартості наданих послуг, суд відстрочив виконання судового рішення на 8 місяців, дозволивши приватному постачальнику й надалі задарма користуватись муніципальною власністю. Зараз у Верховному Суді «Євро-Реконструкція» знову намагається відтермінувати виплату боргу.

- Як це загалом впливає на роботу столичної системи теплопостачання?

- Муніципальна енергетика зазнала серйозних руйнувань через ракетні удари та обстріли міста. Разом з міською владою, урядом та міжнародними партнерами робимо неможливе, аби відновити пошкоджені об’єкти. Це був найскладніший опалювальний сезон, але незважаючи на колосальні збитки та руйнування, нам вдалося забезпечити киян теплом. Прикро, що окрім зовнішнього ворога ми зазнаємо додаткових збитків у розмірі 1,5 млрд грн. через фінансову безвідповідальність приватного теплопостачальника та небажання виконувати вимоги закону.

Врешті-решт енергетичні об’єкти КП "Київтеплоенерго" і ДарТЕЦ є частиною єдиного енергетичного комплексу Києва. Усі мають бути зацікавлені у його стабільній роботі. Енергетика під прицілом, ми маємо встигнути підготуватись до наступного опалювального сезону та відновити обладнання. Ми готові до діалогу, готові до спільного пошуку шляхів врегулювання цього спору, однак пропозицій КП "Київтеплоенерго" не отримувало.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому з 18 травня обов'язково потрібно отримати VIN-код у ТЦК - речник Міноборони України Дмитро Лазуткін пояснив для всіх українців

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепи ухвалили закон про мобілізацію засуджених - хто із зеків зможе воювати і на яких позиціях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Росіяни не змогли просунутися в глиб української території

Новини партнерів