RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

В цей день молитва про захист від ворогів найсильніша: яке свято 1 жовтня, історія, заборони і прикмети

Після переходу на новоюліанський календар, в Україні дати святкування головних церковних свят змістилися, зокрема і Покрова Пресвятої Богородиці. Цьогоріч це велике свято православні віряни святкують 1 жовтня.

Про історію, заборони та молитви розповідає "Апостроф".

Свято Покрови Пресвятої Богородиці має надзвичайну історію. Віряни згадують про дивовижну появу Божої Матері, яка сталася у середині X століття відзначене в Влахернській церкві в Константинополі. У тому святому храмі, на той момент, знаходилися святі реліквії, а саме головний покров, риза та пояс Пресвятої Богородиці.

У 910 році Константинополь опинився під облогою сарацинів, і місто знаходилося на межі падіння. Містяни, свідомі того, що в будь-який момент можуть вдертися ворожі солдати, знайшли пристань у Влахернському храмі й віддавалися молитвам, включаючи і імператора Лева VI та імператрицю. Під час нічної молитви сталося диво: святий юродивий Андрій та його учень Епіфаній бачили, як Божа Матір молилася за порятунок народу. Потім Вона підійшла до Престолу, взяла покривало та обернула ним всіх присутніх в храмі. Покров випромінював світло в її руках, і сама Богородиця стояла оточена ангелами та святими. Після цього Вона зникла так само непомітно, і наступного ранку вороги відступили від міста. Існують різні версії цього дива: одна говорить про велику бурю на морі, яка знищила ворожий флот, інша вказує на успішний відступ сарацинів через дії візантійської армії.

У будь-якому випадку поява Богородиці стала знаковою і після цього люди стали звертатися до Неї з молитвами про захист і покров. Так свято й отримало свою назву.

Щороку це свято відзначали 14 жовтня, проте цього року у зв'язку із переходом на новий церковний календар його святкуватимуть 1 жовтня. Проте, прийняття нового календарного стилю або збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: на які дати у жовтні-листопаді перенесли головні свята

Прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці

  • випав сніг на Покрову - Різдво буде без снігу;
  • тепла і сонячна погода - осінь буде затяжною;
  • північний вітер дме - до холодної зими, південний - до теплої;
  • якщо хлопець із дівчиною познайомляться на Покрову - будуть подружжям.

Заборони на Покрову

  • не можна сваритися і лихословити;
  • не можна займатися важкою працею, прати, прибирати, різати, шити, в'язати, вишивати;
  • не слід давати порожні обіцянки - це до невдачі;
  • не можна напиватися;
  • не можна сумувати, натомість варто дякувати Господу і Богородиці за все, що маєш.

Що можна робити на Покрову

Цього дня люди зазвичай приходять до храму, ставлять свічку і моялться. Віряні просять про зцілення від хвороб, благополуччя в сім'ї і, звісно ж, моляться за захист від ворогів і мир в нашій країні та у своїх домівках. В Україні свято Покрови також відзначається як День захисників і захисниць України, і віряні просять Богородицю бути їхньою заступницею. Вважається, що в цей день всі молитви мають особливу силу і будуть почуті.

Також цього дня прийнято:

  • готувати млинці та пригощати ними сім'ю та знайомих - що більше млинців, то більше тепла в домі буде;
  • збиратися з близькими за спільним столом;
  • допомагати бідним і знедоленим - вважається, що щедрість цього дня винагородиться.

Сильні молитви на Покрову

Молитви про захист

О Пречиста Діво, Мати Господа Всевишніх сил, Неба і землі козацької Царице, Богохранимого стольного града Києва і всієї держави нашої України – Всемогутня Заступнице! Прийми всехвальні й подячні піснеспіви ці від нас, недостойних рабів Твоїх, і піднеси молитви наші до Престолу Бога і Сина Твого, щоби був милостивим до неправд наших і послав благодать Свою до тих, хто шанує Всечесне ім’я Твоє і з вірою та любов’ю вклоняється благовісній іконі Твоїй. О, Владичице Пресвята, змилуйся над немічними людьми твоїми, позбав нас зневіри, відчаю, гніву, ворожнечі, недовір’я, заздрощів, наклепу, ненависті, марнославства і гордощів бісівських, а відтак зглянься на всіх нас милістю Твого заступництва.

Підійми нас із глибини гріховної та просвіти сердечні очі наші, щоби бачити Спасіння. Будь милосердною і тут, і там: як на стороні земного буття, так і на Страшному Суді Сина Твого. Ти після Бога перша наша Надія і Заступниця всіх, хто прибігає до тебе з вірою.

Збережи соборність землі нашої Української, покрий нас Святим Твоїм Омофором від зазіхання злих нечистих сил та усякого супостата, нехай буде в країні нашій правда Господня, та хай збережуться в народі нашому святодідівська мова та звичаї. Бо молимося до Тебе Пречиста і Непорочна Діво як до Всемогутньої Заступниці та Винуватиці спасіння нашого і величаємо Святе та Величне ім’я Отця і Сина і Святого Духа в Троїці славимо і поклоняємого Бога, нині та повсякчас і навіки-віків. Амінь.

***

Пом'яни нас у твоїх молитвах, пані Діво Богородице, та не загинемо за множення гріхів наших, покрий нас від усякого зла і лютих напастей; на Тебе, бо сподіваємося і, твого покриву свято вшановуємо, тебе величаємо.

Молитва про заміжжя

О, Пресвята Діво Маріє, прийми молитву цю від мене, негідної слуги Твоєї, і вознеси її до Престолу Бога Твого Сина, нехай милостивий він буде до прохань наших. Прибігаю до Тебе як до Заступниці нашої: почуй нас, що моляться Тобі, покрий нас покровом Твоїм і випроси у Бога Сина Твого для нас всіх благ: подружжю любові та злагоди, дітям послуху, скривдженим терпіння, скорботним благодушності, всім нам духу розуму і благочестя, духу милосердя і лагідності, духу чистоти та правди.

Збережи мене від гордості й самолюбства, дай же мені охоту до праці та благослови труди мої. Як Закон Господа Бога нашого наказує людям у чесному подружжі жити, то приведи мене, Матір Божа, до нього, не для догоджання бажанню моєму, а для виконання призначення Отця нашого Святого, бо Він Сам сказав: недобре чоловікові бути одному і, створивши йому жінку на помічницю, благословив їх рости, множитися і населяти землю. Амінь

Пресвята Богородице, вислухай смиренну молитву з глибини дівочого серця мого: дай мені чоловіка чесного й побожного, щоб ми в любові з ним і згоді прославляли Тебе, милосердного Бога: Отця, і Сина, і Святого Духа, нині та повсякчас і на віки віків. Амінь.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Що означає свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке з 2023 року відзначатимуть 1 жовтня

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Різдво Богородиці 2023: коли святкуємо за новим календарем і що заборонено в цей день