RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Суддя, який "пробачив" Коломойському 9 млрд, може уникнути перевірки НАЗК - активіст

Фігурант розслідування щодо голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка - голова Господарського суду Києва Вадим Босий - може уникнути перевірки НАЗК попри ознаки незаконного збагачення.

Про це йдеться в матеріалі громадського активіста та блогера Сергія Бондаренка.

Босий на "плівках Вовка" радився з головою ОАСК щодо рішення у справі Коломойського проти НБУ. Своїм рішенням суддя "зекономив" для Коломойського 9 млрд грн. Також Босий затверджував скандальну угоду Київського метрополітену зі структурами Павла Фукса, згідно з якою підземка має виплатити офшорам підприємця, якого пов'язують з РФ, близько 2 млрд грн.

Голова Госпсуду Києва може уникнути перевірки щодо фактів його ймовірного незаконного збагачення до 2021 року. Тоді у "колишньої дружини" Босого (їх підозрюють у фіктивному розлученні) нібито почали з'являтися квартири і авто, якими користувався суддя. Дороге майно з'явилось у старшої дочки Босого і його батьків: "Мова може йти про фіктивне розлучення і, відповідно, про приховування доходів та про незаконне збагачення (це стаття 368-2 КК України, санкція якої передбачає до 5 років позбавлення волі…)", - пише активіст.

Блогер цитує відповідь НАЗК, що у період воєнного стану "перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких звітів чи документів звітового характеру уповноваженими органами не здійснюються": "Таке трактування законодавства є дещо маніпулятивним. Адже обмеження щодо проведення перевірок під час воєнного стану стосуються виключно декларацій, термін подачі яких припадає на період дії воєнного стану. А оскільки звернення активістів стосується періодів до 2021 – ніщо не заважає НАЗК провести відповідні перевірки… Закон "Про запобігання корупції" не містить жодних обмежень щодо здійснення НАЗК своїх функцій у період воєнного стану".

Він припускає, що НАЗК сам, або з подачі інших органів або персоналій, не бажає брати до уваги ознаки незаконного збагачення з боку Босого, і називає ймовірною причиною тиск з Офісу президента.

"У аудиторському звіті про роботу відомства йдеться про неефективність механізму "швидких" перевірок замість належного контролю правильності та повноти заповнення декларацій, а також про фактичну залежність НАЗК від рішень і "побажань" Офісу Президента... Аудит фіксував факти небажання НАЗК самостійно проводити глибинні перевірки, моніторинг і відслідковування конфлікту інтересів там, де вони зобов'язані робити це по закону. Тож цілком можна припустити, що цього разу із суддею Босим йдеться про такий самий випадок. Тим більше, що він сам – як розповідають джерела в його оточенні – останнім часом неодноразово хизувався знайомством з "сильними світу" з Банкової", - зазначає активіст.

Автор вважає, що з огляду на важливість боротьби з корупцією в судових органах (і з огляду на відповідні рішення президента Зеленського), глава держави має взяти цю та схожі справи на особистий контроль, і "розібратися з реальними підставами отримання суддею квартир і машин – незалежно від того, чиї зв'язки він виставляє напоказ на закритих нарадах і неформальних заходах".