RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Вашу карту заблоковано": адвокат розповів, як ТЦК змушують призовників приходити за повістками

Військовозобов’язаним громадянам, які не прийшли до військкоматів по повістці, можуть заблокувати банківські картки.

Про такі випадки розповів адвокат Володимир Крекотень.

За його словами, випадки, коли військовозобов'язаним можуть заблокувати банківську карту за неявку до ТЦК по повістці, яку той навіть не отримував, трапляються дедалі частіше.

Читайте: Повістку кинули в поштову скриньку: що буде, якщо проігнорувати такий "виклик" в ТЦК

У ТЦКСП можуть просто вкинути повістку у поштову скриньку, вважаючи, що таким чином військкоми "викликали" чоловіка на певний день та час для проходження медичної комісії чи звірки даних.

Але далеко не усі щодня перевіряють скриньку, тому людина може навіть не здогадуватися про повістку, яка чекає на нього.

Адвокат зазначив, що коли у військкоматі вважають, що громадянину належним чином вручена повістка, але той не з'явилися у призначений день та час, то відповідальні працівники ТЦКСП ухвалюють постанову про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

"Ця постанова буде незаконною, оскільки, винесена за відсутності доказів порушення, а також з порушенням права на захист особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Але у ТЦК це нікого не хвилює", — вважає адвокат.

Для виконання постанову направляють у виконавчу службу, де відкривають провадження та блокують усі рахунки людини, навіть, якщо це єдине джерело для його існування, наголосив правник.

"Дізнавшись про це, ви біжите до виконавця, там дізнаєтесь щодо причини блокування рахунку і про "порятунок". Вам кажуть заплати штраф, витрати виконавчого провадження і тоді все розблокують, а провадження закриють. І ви платите", — додав він. Але адвокат не радить просто сплатити штраф, аби якомога швидше розблокувати рахунок. Таким чином, підкреслив він, громадянин автоматично визнає свою провину у вчиненні адміністративного правопорушення, якого не вчиняли.

Експерт зазначає, що у такому випадку краще оскаржувати у суді незаконну постанову про притягнення до адміністративної відповідальності.

У свою чергу співзасновник "Монобанку" Олег Гороховський вже підкреслив, що можливість блокування карток на вимогу військкоматів є "фейком" та "ІПСО".

Нагадаємо, раніше ми писали, що треба робити, коли повістку вручили пенсіонеру.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

На що здатні військкоми, аби вручити повістку: адвокат розкрив хитрощі ТЦК

Перевертні у ТЦК: як зупинити свавілля у військкоматах

Побили та погрожували зброєю: на Львівщині працівники ТЦК напали на цивільного, відео