RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Чи будуть мобілізувати кожного? В ЗСУ дали чітке пояснення

У Сухопутних військах ЗСУ прокоментували заяву заступниці міністра оборони Наталії Калмикової, що державу "доведеться захищати кожному". Обов'язок захищати свою країну прописаний в Конституції.

Про це повідомив керівник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо в етері національного телемарафону.

Читайте також: В Україні запрацював реєстр військовозобов’язаних: які є дані в системі та чи можна через неї розсилати повістки

Так, 13 жовтня Калмикова в етері телемарафону заявила в контексті необхідності унормувати питання обліку, що потрібно розуміти, що "країну доведеться захищати кожному з нас", а тому варто прийти до ТЦК СП самому та "знайти підрозділ, у якому хочеш служити".

Як зазначив Фітьо, на даний момент мобілізації підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які можуть за станом здоров'я проходити службу, а обов'язок захищати свою державу прописаний в Конституції України.

"І для того, щоб бути готовим виконувати свій обов'язок, необхідно з'явитись в свої ТЦК СП та оновити свої облікові дані. Тобто, якщо є якесь право на відстрочку – надати це право. Щоб ресурси, які зараз є в ТЦК СП, використовувати правильно. Адже, наприклад, людина є по базі у реєстрі є як військовозобов'язана і здорова, а вона має хворобу, але нічого не повідомила про це ТЦК. Відповідно, ми не знаємо цієї інформації, що людина вже не може проходити службу", - пояснив він.

За його словами, те саме стосується обліку жінок з медичною освітою, які з 1 жовтня мають стати на військовий облік для того, щоб українська влада знала, які в країні є резерви.

"Насправді, для них не зміниться нічого. Жінки, які навчались у медичних вишах, мають медичну освіту, завжди були військовозобов'язаними", - уточнив керівник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ.

Він наголосив, що ажіотаж щодо цього питання штучно підігрітий російською пропагандою, яка намагалась прирівняти облік до мобілізації.

"Мова йде не про фронт, мова взагалі не про мобілізацію. Мова про те, що зараз українська держава має чітко розуміти, якій в нас є резерв медичних працівників. І саме для того зараз наші жінки-медики стають всі на військовий облік", – наголосив Фітьо.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми пояснювали, хто з чоловіків зможе виїхати за кордон з 1 листопада і що робити в разі відмови.

  • Вас може зацікавити:

Закарпаття в лідерах: опубліковано рейтинг областей за кількістю ухилянтів

Зняття і виключення з військового обліку: кому можна виїздити з України

Хворого мобілізували до ЗСУ: як оскаржити рішення і які потрібні документи