RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В Україні запрацював реєстр військовозобов’язаних: які є дані в системі та чи можна через неї розсилати повістки

В Україні запрацював єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних і призовників. Юристи вважають, що цей єдиний електронний реєстр для військового обліку не потрібен. Водночас у ньому поки немає функції надсилання е-повісток.

Про це повідомив адвокат Ростислав Кравець у коментарі "ТСН.ua".

Читайте також: Вручення повісток: що заборонено робити представникам ТЦК

За його словами, наразі "мегареєстр" наповнений на 90%. У ньому є інформація, яка є в "Дії", а також про здоров’я, вакцинацію, освіту, місце проживання, дані з податкової, придбання авто, якщо людина стала на облік до центру зайнятості тощо. Експерт назвав це єдиним електронним реєстром, в який помістили всю інформацію про українських громадян.

"Що стосується Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, звичайно, ця інформація їм нічим не допоможе. Я думаю, що мета цього реєстру зовсім в іншому, створення такої "мегабази" з інформацією на кожного громадянина України. Навіщо це - ми можемо лише припускати. Об’єктивно, ця інформація для військового обліку абсолютно не потрібна. І прикладів таких "мегареєстрів" у жодній країні немає, крім України", - зазначив він.

Водночас Кравець зауважив, що за допомогою даного реєстру можна відслідковувати діяльність та місцеперебування військовозобов’язаних. Відомства можуть отримувати інформацію про них, зокрема, від міграційних служб.

"Поки функції надсилання повісток в реєстрі немає. Аналогічна система є в Російській Федерації, "Госуслуги" в них називається, через неї надсилають електронні повістки. Українська система не встановлюється на жодні мобільні пристрої. А що стосується повідомлень через "Дію", це законодавством не врегульовано", - пояснив юрист.

Він уточнив, що аби відправляти е-повістки, треба закріпити за кожним громадянином офіційну електронну адресу та номер телефону, як прив’язують фінансовий номер у банках. Адвокат вважає, що це буде "доволі сумнівне повідомлення про виклик до ТЦК та СП". Повістка вважається врученою, якщо одержувач підписав її особисто.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми пояснювали, хто може затримувати чоловіків за порушення правил військового обліку.

  • Вас також може зацікавити:

Осіння мобілізація: кому зараз видають повістки і кого призвуть в першу чергу

Військовий облік на підприємствах: в ТЦК розповіли про механізм вручення повісток

Вручення повісток студентам: чи будуть у жовтні посилювати мобілізацію