RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

В українців є три варіанти отримати паспорт ЄС: як це зробити і що він дає

Українці через війну можуть у спрощеному варіанті подати заяву на отримання громадянства в окремих країнах Європейського Союзу, як біженці. Існує три варіанти отримання цього документу: натуралізація, репатріація та інвестиції.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Українцям будуть платити за повернення додому: ще одна країна запускає програму для біженців

Термін дії режиму захисту для українських біженців Євросоюз продовжив до 4 березня 2025 року. Завдяки цьому українці мають право на місце проживання, медичну допомогу, освіту для дітей, доступ до ринку праці, а також можуть швидко отримати паспорт ЄС за трьома способами.

Натуралізація

Це найдовший та найскладніший спосіб. Для отримання громадянства треба проживати у країні 5-12 років, отримати візу, посвідку на проживання, вивчити мову країни, відмовитись від першого громадянства та інтегруватися в нове суспільство обраної країни.

Посвідку на проживання видають тільки, якщо є вагомі на це причини, зокрема:

  • вступ до місцевого вишу;
  • влаштування на офіційну роботу;
  • відкриття власної справи;
  • купівля житла;
  • одруження з громадянином обраної країни;
  • є близькі родичи, які громадяни Євросоюзу.

Репатріація

Це відновлення можливості називатися громадянином ЄС за доказом спорідненості з пращуром національності, яка проживала чи проживає на території обраної країни. Для українців репатріація доступна у Болгарії, Румунії та Польщі. Тоді можна отримати паспорт без тривалого перебування у країні, досконалого знання мови і відмови від першого громадянства.

Інвестиції

Також можна купити паспорт ЄС, але це дозволяють лише декілька країн Європи, зокрема при інвестуванні в економіку Мальти та Австрії на майже мільйон євро буде видано громадянство через рік-півтора. Такому інвестору можна не проживати тривалий час у країні та знати державну мову.

Що дає паспорт Євросоюзу

Найголовніша перевага паспорту ЄС - можливість вільно відвідувати більше 170 країн світу. Також європейське громадянство дозволяє легально працевлаштуватися у країнах Євросоюзу, простіше зареєструвати компанію в ЄС, безкоштовно здобувати освіту у відомих університетах Європи, вигідно оформляти кредити у надійних банках, а також користуватися медпослугами високого рівня за страховкою.

Нагадаємо, раніше у МЗС розповіли, чи стане в'їзд до ЄС для українців платним.

  • Вас може зацікавити:

Майже вдвічі, ніж рік тому: зросла кількість українців, що не повернуться додому після війни

Нові правила в'їзду до Європи: що вигадали в ЄС для українців та американців

Швейцарія виплатить значну суму українським біженцям за повернення додому