RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Блокують банківські картки: за що військовозобов'язаним можуть перекрити доступ до грошей

В рамках посилення мобілізації в Україні, військовозобов'язаним чоловікам можуть блокувати банківські картки, якщо на них накладені штрафи, у тому числі за неявку до ТЦК та СП за повісткою.

Про це пише "РБК-Україна" з посиланням на коментар адвоката юридичної компанії "Муренко, Курявий та Партнери" Валерії Шавлюк.

Читайте також: Мобілізація "дідусів" до 70 років: чи потрібно це українській армії

У яких випадках блокуються банківські рахунки

До військовозобов'язаних застосовуються загальні положення щодо порядку блокування банківських рахунків. Банківські установи мають право та у випадках, передбачених законом, зобов'язані застосовувати засоби захисту фінансової безпеки клієнта банку та заходи, призначені для дотримання законодавства та інших правових чи регуляторних обмежень у використанні банківського рахунку.

Згідно з нормативними документами, блокування рахунків здійснюється:

  • за результатами фінансового моніторингу;
  • на підставі рішення суду з цивільних, адміністративних та кримінальних проваджень;
  • у ході виконавчого провадження.

Блокування картки за результатами фінмоніторингу

Відповідно до законодавчих актів щодо здійснення банками фінансового моніторингу, банківська установа після проведення належної перевірки фінансових операцій клієнта та відповідного рішення має право заморозити активи та зупинити фінансові операції клієнта банку за наявності підозри та/або достатніх підстав вважати, що такі кошти:

  • не мають джерел підтвердження їх походження;
  • є результатом злочинної діяльності;
  • пов'язані чи стосуються фінансування тероризму;
  • пов'язані або стосуються фінансування розповсюдження зброї масової поразки.

Блокування підозрілих фінансових операцій здійснюється без попереднього повідомлення клієнта банку та строком на два робочі дні, а у разі прийняття рішення про подальшу зупинку - строком до семи робочих днів. Такі дії банку можуть супроводжуватись повідомленням правоохоронних органів. Після закінчення терміну зупинення проведення фінансових операцій чи надходження інформації від правоохоронних органів або спеціально уповноваженого органу, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії, банк приймає рішення про поновлення проведення фінансових операцій або розморожування активів клієнта банку.

Блокування картки на підставі рішення суду

У цивільних, адміністративних та кримінальних провадженнях арешт на кошти здійснюється як один із заходів забезпечення позову. Така постанова передається виконавцю для забезпечення її виконання в рамках провадження у загальному порядку.

Іншою підставою для блокування коштів є постанова про арешт коштів, винесена виконавцем у рамках виконавчого провадження на підставі судового рішення або ухвали уповноваженого органу про накладення адміністративного стягнення.

"На підставі постанови про арешт коштів відповідна банківська установа зобов'язана накласти такий арешт. При цьому особа має право визначити один поточний рахунок для користування наявними на ньому грошовими коштами у розмірі не більше 13 400 гривень протягом одного календарного місяця", - зазначає юрист.

Для розблокування рахунку необхідно надати банку документ, що підтверджує сплату виконавчого провадження.

"Наприклад, якщо на військовозобов'язаного накладено постанову про адміністративне стягнення будь-якого характеру, у тому числі на виконання військових обов'язків, для зняття арешту особа має право сплатити штраф або оскаржити таку постанову в судовому порядку", - розповіла Шавлюк.

Якщо постанову про арешт коштів винесено на підставі рішення суду у визначеному законодавством порядку, така особа має право оскаржити її в апеляційному порядку.

Юрист додає, що з травня у Верховній Раді України зареєстровано законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження", метою якого є забезпечення захисту прав військовослужбовців. Зміни стосуються дозволеного граничного розміру користування коштами на вибраному поточному рахунку, якщо такими боржниками є військовослужбовці:

  • Збройних сил України;
  • Державної спеціальної служби транспорту;
  • Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;
  • інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення.

Отже, процедура та порядок блокування рахунків військовозобов'язаних здійснюється на загальних підставах відповідно до чинного законодавства.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у жовтні в Україні запрацював електронний реєстр військовозобов'язаних, який покликаний значно спростити пошук військовозобов'язаних громадян.

  • Вас також може зацікавити:

ТЦК вручають повістки пенсіонерам: юрист пояснив, що потрібно робити

Мобілізація "сліпих": з яким зором не повинні закликати і як діють ВЛК

Це тягне на "кримінал": офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК при мобілізації