RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Посилення мобілізації в жовтні: що змінилось і як українці ставляться до єдиного реєстру "Оберіг"

У жовтні в Україні запрацював електронний реєстр військовозобов'язаних й це повинно значно спростити пошук військовозобов'язаних громадян.

Про це пише "Апостроф".

Читайте: "Від воєнкома не втечеш": в Україні створять є-реєстр військовозобов'язаних

Тиждень тому очільник Мінцифри Михайло Федоров повідомляв, що база даних із персональною інформацією про військовозобов'язаних була заповнена на 90% й дані з Єдиного реєстру військовозобов'язаних дасть змогу громадянам дистанційно стати на військовий облік, отримати статус УБД та отримати "білий квиток".

До бази даних "Оберіг" наразі під'єднано бази даних Міністерства внутрішніх справ, Мінфіну, Міносвіти та Державної службової адміністрації.

Доступ до реєстру отримали співробітники ТЦК і СБУ, які вестимуть військовий облік, відстежуватимуть переміщення військовозобов'язаних по країні та перевірятимуть підстави для виїзду з України, що значно спростить процес мобілізації, тим більше, якщо запровадять можливість оповіщати призовників за допомогою електронних повісток.

Компанія Active Group, яка спеціалізується на соціологічних дослідженнях, провела опитування щодо обізнаності українців про систему електронного військового обліку "Оберіг" та ставлення до цього нововведення.

Опитування показало, що більшість українців відслідковують новини про запуск електронного реєстру військовозобов'язаних й лише 13,9% респондентів заявили, що вперше чують про це.

Більше половини опитаних впевнені, що запровадження електронного військового обліку поліпшить процес мобілізації.

Але потрапити до бази даних електронного реєстру "Оберіг" виявили менше чверті респондентів, тоді як проти цього висловилися більше половини опитаних українців.

Нагадаємо, що невирішеним у "Оберегу" залишалося питання роздачі повісток в електронному вигляді.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Мобілізація "сліпих": з яким зором не повинні призивати і як діють ВЛК

Спека у військкоматах: як в Україні перевірятимуть усіх непридатних

ТЦК вручають повістки пенсіонерам: юрист пояснив, що треба робити