RU  UA

Нас на передку менше, ніж "чмобіків": які три головні проблеми ЗСУ і суттєва перевага над ворогом

Військові експерти назвали ключові проблеми та переваги Збройних сил України на фронті.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик Євген Дикий.

Читайте також: Українська армія просунулась на двох напрямках: ISW оновив карти боїв

За його словами, на початку відкритого вторгнення росіяни припустилися стратегічної помилки, наївно вважаючи, що 180 тис. кадрової армії вистачить, щоб захопити чи не всю Україну. За цю помилку вони дуже дорого заплатили. Саме ця помилка, зокрема, дозволила Україні вистояти.

Восени минулого року Кремль, побоюючись політичних протестів, пішов на "часткову мобілізацію". Нині через рік після цього лише у чотирьох областях України, території яких окупанти намагаються утримувати, вони зібрали близько 400 тис. солдатів - фронт та ближній фронт.

"І це без тилових частин. Просто порівняйте числа - 180 тис. на всю Україну на початку вторгнення і 400 тис. - тільки для утримання того, що вони насилу встигли захопити. І для нас це третя проблема після величезних мінних полів і російської авіації", - зазначив він.

Експерт зауважив, що ЗСУ та росіяни воюють на одному технологічному рівні, що саме собою вже досягнення, враховуючи різницю у ВПК та ресурсній базі. Важлива відмінність, якої досягли українці у 2023 році, це те, що втрати України істотно менші за російські.

"Скільки у нас воює людей на фронті – військова таємниця. Хоча офіційно в нас армія близько 1 млн осіб, але це разом зі штабами, навчальними центрами, ТЦК, резервами та частинами, що прикривають північні рубежі. Якщо говорити брутально, у нас саме на передку менше людей, ніж російських 400 тис. чмобиків. Але й те, що наше командування робить усе, щоб скоротити втрати в особовому складі. І це істотна перевага, хоча ми теж втрачаємо людей, але росіяни, якщо дивитися на зведення, втрачають просто величезне число щодня", - додав Євген Дикий.

Нагадаємо, російські окупанти у найгарячішій точці фронту, Авдіївці Донецької області, готуються до третьої хвилі наступу.

  • Вас також може зацікавити:

Ворог знову штурмував Мар’їнку, Кліщіївку та Андріївку: яка зараз ситуація на фронтах

Сили оборони просунулися біля Бахмута, Росія зібрала 40-тисячне військо біля Авдіївки: звіт ISW і карти боїв

Намагались прорватися, але невдало: ЗСУ показали кадри знищення колони під Авдіївкою