RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

На пари можна не ходити: як чоловіки ховаються від армії в університетах

З початку повномасштабної війни число чоловіків призовного віку, які вступили до вищих навчальних закладів та отримали відтермінування від мобілізації, порівняно з минулими роками зросло на більш ніж 100 тисяч.

Про це повідомили журналісти Bihus.Info.

Читайте також: Спека у військкоматах: як в Україні перевірятимуть усіх непридатних

Журналісти реалізували експеримент і під виглядом вступників звернулися у Київський університет культури. При цьому вони озвучили наміри вступу - заради уникнення мобілізації. Працівників вузу такі бажання не здивували, навпаки - почали консультувати з відповідного питання.

Приватний "Київський університет культури" активно рекламується на найбільших пабліках у телеграм. Лише на кількох на рекламу вуз витратив близько двох млн гривень за кілька місяців.

Навчальний рік почався, однак набір майбутніх студентів триває досі. В рекламі обіцяють "вступ за дві години", "онлайн навчання" та низку спеціальностей на вибір. Кількість чоловіків призовного віку, які, за інформацією NGL.Media, обрали для навчання Київський університет культури, за останні півтора роки суттєво зросла.

У деканаті факультету дизайну порадили обрати денну форму навчання в онлайн-режимі. Пари можна відвідувати дистанційно, однак при цьому за документами мати саме денну форму, яка й надає відстрочку від мобілізації. При цьому, якщо "студент" хоче отримати другу вищу освіту маючи попередні дипломи, для вступу достатньо тільки співбесіди та оплати навчання без жодних іспитів.

Журналісти розповіли про студента КУК - 37-річного власника, пов’язаного з фітнесом бізнесу з Харкова. Цього року він вступав до харківського університету на спеціальність "Науки про землю" на "Готельно-ресторанну справу". Чоловік заявив, що позитивно ставиться до ухилення від мобілізації через вступ до вузу.

Подібне відбувається у низці інших українських університетах. Торік легальною можливістю отримати відстрочку від мобілізації за допомогою вузів скористалися до 85 тисяч чоловіків призовного віку, а цьогоріч – понад 110 тисяч.

Восени у Верховну Раду внесли законопроєкт, який передбачає внесення змін до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", що стосується скасування права на відстрочку від мобілізації для студентів, які отримують другу чи більше вищу освіту після 30-ти років.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, кількість студентів-"пенсіонерів" зросла в 23 рази.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні проведуть масштабну реформу вищої освіти: що зміниться для студентів

В Україні відрахують частину студентів під час війни: кого і коли це торкнеться

В Україні розширять реєстр призовників: звідки ТЦК братимуть дані