RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В Раді готують відстрочку для однієї з категорій військовозобов’язаних: деталі законопроєкту

Верховна Рада має намір підтримати волонтерський рух та не мобілізувати волонтерів, які працюють – необхідно мати відповідні документи, що підтверджують діяльність протягом попереднього та поточного місяців.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Так, згідно з проєктом закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" пропонується в особливий період не мобілізувати волонтерів.

Втім, волонтер має відповідати таким критеріям:

  • громадянин України військовозобов’язаного віку та стану, який працює (не менш як на 0,75 ставки);
  • який займається підприємницькою діяльністю (і не має податкових заборгованостей);
  • офіційно займається волонтерською діяльністю (входить до Реєстру волонтерів, має посвідчення волонтера затвердженого зразка);
  • має підтверджувальні документи, що у поточному або попередньому місяці здійснював волонтерську діяльність.

На середину літа 2023 року в Україні зареєстрували близько 5 000 волонтерів, хоча фактично кількість осіб, що займаються волонтерською діяльністю, значно більша. Автор законопроєкту відзначає, що він враховував не лише числові показники, але й запити виборців.

Читайте також: На пари можна не ходити: як чоловіки ховаються від армії в університетах

"Я не орієнтувався на цифри, я думав концептуально. До мене звертаються виборці-волонтери і я реагую на їхні сигнали та побажання. Дуже багато звернень. Ця ініціатива не пов'язана з тим, що волонтери хочуть мати можливість виїзду за кордон. Йдеться про те, що люди, які приносять суттєву користь волонтерською діяльністю, стикаються з тим, що до них пристають представники ТЦК на вулицях і це спричиняє незручності. У когось таке ставлення відбиває охоту збирати допомогу, їздити до хлопців на фронт. Бо військові волонтерам дякують, а в той час їх ловлять на вулицях, скручують руки, бо комусь кількісний план виконати треба", — сказав Георгій Мазурашу, інформує Новини.LIVE.

Поточний законопроєкт має недоліки. Наприклад, в ньому не визначено обсяг волонтерської допомоги, яку слід надавати щомісяця, для встановлення звітності та отримання відстрочки від мобілізації. Це може призвести до масової реєстрації псевдоволонтерів, які лише намагаються уникнути військової служби.

Однак, за його словами, він проти примусової мобілізації. Тому спершу не прописував запобіжні заходи в документі. Проте готовий його доопрацювати у разі схвалення на першому читанні.

"У разі ухвалення за основу можна буде обговорювати моменти неоднозначного трактування, запобіжники. На цьому етапі немає сенсу. Але якщо говорити про тих, хто міг би так закон використати, то просто немає сенсу думати, як перекривати можливі лазівки для тих, хто навіть не хоче служити та воювати", — додав нардеп.

Раніше ми писали, чи можна мобілізувати людину з поганим зором.

Вас може зацікавити:

На війну 25-річних? Яка мобілізація буде у листопаді

Відстрочка від мобілізації: шість причин, через які її анулюють

Лазівок для ухилянтів стане менше: яких змін очікувати з мобілізацією-2024