RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Обов’язково щось позичте іншим: яке свято 29 листопада і що не можна робити

Щороку православні віряни вшановують пам'ять святого мученика Парамона – цьогоріч через перехід на новоюліанський календар це свято припадає на 29 листопада.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, святий мученик Парамон став одним із тих, хто пожертвував своїм життям за віру в Христа під час жорстоких гонінь імператора Декія. Він проживав у місті Віфінія, розташованому на південному заході Азії. Парамон був добрим і справедливим чоловіком, який віддавав свою любов Богу та ближньому.

У 250 році імператор Декій видав наказ, згідно з яким усі мешканці Римської імперії повинні були приносити жертви язичницьким богам. Тих, хто відмовлявся, вбивали. Згідно з переказами, у Віфінії 370 християн були ув'язнені та закатовані – це робилося з наміром позбавити їх віри в Христа.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Святий Парамон не міг бездіяльно стежити за цим злочином. Він вийшов на площу, де відбувався судовий процес, і голосно осудив жорстокість правителя та військових. Парамон заявив, що він також є християнином і визнає Єдиного Істинного Бога, Господа Ісуса Христа. За це його арештували і доставили до правителя Аквіана, який був представником Декія.

Аквіан намагався переманити Парамона на свій бік обіцянками та погрозами, але той залишався стійким у своїй вірі. Тоді Аквіан видав наказ жорстоко катувати Парамона: йому відрубали вуха, ніс, язик, руки й ноги. Святий Парамон терпів муки з мужністю і радістю, виславляючи Бога. Врешті, йому відрубали голову і він пішов у Царство Небесне. Так само було вбито і 370 мучеників, які не відступили від віри в Христа.

Прикмети 29 листопада

  • суха погода — зима буде теплою і безсніжною;
  • сніг пухкий і великі сніжинки — до відлиги;
  • снігопад вказує на багатий майбутній урожай.

Заборони 29 листопада

Цього дня не можна підмітати в будинку, аби не вимести своє щастя. Також це найбільш вдалий день для переїзду і для великих покупок.

Натомість цього дня можна брати або давати у борг продукти або гроші. Ба більше – вважалося, що той, хто позичить гроші цього дня цілий рік житиме у достатку.

Раніше ми писали, коли цього року Різдвяний піст і що можна їсти.

  • Вас може зацікавити:

Святий Миколай прийде раніше: коли улюблене свято дітлахів у 2023 році

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Різдвяний пост-2023 за новим церковним календарем починається раніше: які його дати