RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Син Кернеса звинувачує посадових осіб Харківської міськради в підробці документів з метою захоплення влади

16 вересня 2020, після погіршення стану здоров'я в результаті захворювання на Covid-19, Геннадій Кернес спецрейсом був госпіталізований до берлінської клініки "Шаріте", де був записаний під псевдонімом Just Adam. Мер Харкова знаходився в надкритичному стані з 17 вересня до моменту смерті 16 грудня 2020, був підключений до систем життєзабезпечення, не міг рухати кінцівками, розмовляти, та виконувати дії, пов'язані з обов'язками мера. В палаті, де знаходився Кернес, зв'язок був заборонений і не можливий. Між тим хтось в цей час користувався електронним цифровим підписом Кернеса, від його імені було змінено сертифікат КЕП.

Про це розповіли адвокати на прес-конференції.

Згідно з відповіддю НАЗК на запит адвокатів, особа, яка під виглядом Кернеса 17.09.20 з ІР адреси в м. Харків зайшла до реєстру НАЗК з сертифікатом (останні цифри 6800), через 30 хвилин увійшла з сертифікатом з цифрою 8800. У ці хвилини був дистанційний перевипуск сертифікатів Кернеса. Але сам Кернес знаходився в Берліні. За словами адвокатів, Геннадій Кернес мав захищений носій особистого ключа - міг підписати документ електронним підписом за умови, що в ноутбук вставлена його флешка. 17.09. 2020 в кабінеті Кернеса у НАЗК було змінено електронну адресу. Зі зміненої адреси з підробленим підписом Кернеса Г.А. (нібито від його імені), відправлялися документи до Територіальної виборчої комісії про згоду на балотування і реєстрацію міським головою, подання та пропозиції до Харківської міськради: про обрання Ігоря Терехова секретарем міськради, обрання заступників Харківського міського голови (А. Новака, І. Чечетової-Терашвілі), обрання складу виконкому.

Експертиза проведена в Інституті інформації, безпеки і права Національної академії правових наук довела, що особистий ключ підпису Кернеса був змінений без відома користувача. Тобто подальші дії з документами, підписаними сертифікатом з цифрами "8800" не є дійсними. Адвокати звернули увагу, що наприкінці листопада 2020 дійові особи перемістили флеш-носій в Німеччину, де знаходився його власник.

Як сказав адвокат Сергій Барбашин, вигодонабувачами таких дій могли бути Ігор Терехов, Тетяна Чечетова-Терашвілі та Олександр Новак: "Ці люди, збирають 2 грудня 2020 сесію Харківської міськради 7-го скликання, на якій забезпечують прийняття запланованих і необхідних їм для стратегії подальшого захоплення влади змін до Регламенту".

Цими змінами у разі відсутності мера на першій сесії міськради наступного скликання, запроваджується нова процедура ведення сесії, де головуючим став Олександр Новак. 9 грудня 2020 під час сесії на адресу Харківської міськради з нібито пошти Кернеса надійшли пропозиції на призначення Терехова секретарем міськради та його заступниками Новака, Чечетову-Терашвілі.

"У діях місцевих посадових осіб Терехова, Чечетової-Терашвілі, Новака та інших вбачаються ознаки злочинів, передбачених статтями 109 (незаконне захоплення влади), 358 (підроблення документів), 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем), 364 (зловживання владою) і ст. 255 (створення злочинної організації… вчинені службовою особою з використанням службового становища) КК України", - зазначив Сергій Барбашин.

У слідчому відділі Харківського райуправління поліції №3 є кримінальне провадження №42020220000000602, внесене до ЄРДР ще 29 грудня 2020 за ст 358, ч.3 КК України.

"Розслідування тягнеться три роки, а результатів нема. Тільки після інтерв'ю Кирила Кернеса у ЗМІ його викликали на допит вперше за 3 роки… Нікому не потрібна істина у цій справі", - вважає Сергій Барбашин.

За словами адвоката, тепер син екс-мера Харкова має намір звернутися с заявами до СБУ і Офісу Генпрокурора.