RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Скільки українців вірить у покращення ситуації на фронті: дані опитування

Майже половина українців вірить у покращення ситуації на фронті, але й у погіршення економічного стану. Найбільш песимістично налаштовані кияни та молодь.

Про це свідчать результати опитування "Україна в умовах війни" соціологічної групи "Рейтинг".

Читайте також: Не часі: скільки українців готові відкласти вступ до ЄС

Згідно з оприлюдненою інформацією, у покращення ситуації на фронті вірять 46% респондентів. Молодь 18-35 років песимістичніша в оцінках - 38% опитаних вірить, що ситуація на фронті поліпшиться, тоді як серед старших людей віком від 51 року цей показник досягає 52%.

Серед песимістичних очікувань лідирує економіка: 34% респондентів очікують на погіршення в цій сфері, а 43% - не очікують жодних змін. Найбільше на погіршення ситуації в економіці очікують кияни - 49%.

Загалом, чим молодші і забезпеченіші респонденти, тим вище серед них частка людей з негативними очікуваннями щодо економіки, зазначають соціологи. Але коли йдеться про зміну особистого становища взимку, тут негативні очікування переважають серед менш заможних: серед забезпечених громадян частка тих, хто очікує погіршення свого становища, становить 7%, водночас серед менш заможних - 28%.

Щодо оцінки потенційної ситуації з енергопостачанням опитані вважають, що вона буде кращою порівняно з минулим роком (41%) або ж буде такою самою, як торік (49%). Водночас серед мешканців прифронтових та деокупованих територій 54% в обох категоріях вважають, що їхня ситуація з електропостачанням буде такою самою, як і минулого року, тоді як західні регіони мають більше оптимістичних очікувань і думають, що ситуація буде кращою.

Методологія

Аудиторія опитування - населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв'язок. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Всього протягом 22-23 листопада 2023 року було опитано 1000 респондентів. Використовувався метод CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing, телефонні інтерв'ю з допомогою комп'ютера) з урахуванням випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Раніше "Апостроф" писав, представники яких професій найменш заслуговують на довіру своїх других половинок.

  • Вас також може зацікавити:

Майже вдвічі, ніж рік тому: зросла кількість українців, які не повернуться додому після війни

"Це наша реальність": українці відповіли на опитування про корупцію

Кияни розповіли, чи хочуть війну на території Росії: відео