RU  UA

Всі хотіли, як на Харківщині, але війна має свої закони: чому контрнаступ пішов не так і що робити Україні

Українські бійці продовжують контрнаступ у багатьох напрямках, проте витік інформації та постачання недостатньої кількості озброєння вносять свої корективи.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів Ігор Романенко, генерал-лейтенант, ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ.

За його словами, реалізувати об'єктивні закони війни не так просто, і вони не залежать від бажань чи політичних уявлень. Сюди входить аналіз своїх можливостей, і навіть потенціалу ворога.

"Якщо говорити про наш контрнаступ, то слід мати на увазі, що він почався, то наш потенціал зростає повільно через обсяги і темпи постачання західних озброєнь. Коли вони навесні нам радили наступати на півдні Запорізької та Донецької областей. Коли ми ще навесні готували наші бригади наступу, тоді пішли витоки, у тому числі слід згадати інтерв'ю американського офіцера ВВС, в якому він озвучив досить багато інформації, про те, які бригади готуються і для якої мети. Зрозуміло, що ворог у такій ситуації підготував потужну оборону на вказаному напрямку, що в результаті ми змогли подолати лише першу лінію оборони "Суровікіна".", - пояснив генерал-лейтенант.

Він наголосив, що результати досягаються, коли є можливості. Українські військові йшли без прикриття авіації та додаткових ударних можливостей.

"Ми та західні союзники, ми всі хотіли отримати такий результат, як минулого року в Харківській області, але об'єктивні закони війни все розставили на свої місця", - додав Романенко.

Читайте також: Навіть коти сховалися: військові показали нашестя сотень мишей у бліндажах, відео

Наразі ЗСУ перейшли до стратегічної оборони по всій лінії фронту. Українські бійці нищать сили ворога, щоб вигравати час для підготовки наступальних операцій, адже треба збирати ресурси та готуватися.

Він також висловив думку, що у разі наступу у квітні все було б сумно.

"Навесні у нас ще не було такого потенціалу, тому результати могли бути гіршими, ніж зараз. Там є елемент військового планування, оскільки наступ йшов на 4 напрямках - Бахмут, Бердянськ, Мелітополь та Херсон. Тобто три напрямки потрібно було зупиняти, концентруючись Західні партнери наполягали, щоб ми виходили на узбережжя Азовського моря, але наше керівництво тоді відповіло, що якщо зупинити наступ у районі Бахмута, то це дозволить росіянам перегрупуватися та знову рухатися на Харківську область", - резюмував Романенко.

Раніше ми писали, що ЗСУ атакували на лівому березі Херсонської області

  • Вас може зацікавити:

Сили оборони атакували біля Авдіївки та відновили втрачені позиції: звіт ISW та карти боїв

Контрнаступ триватиме: Буданов спрогнозував, як відбуватимуться бойові дії взимку

Росіяни біжать із лівого берега Херсонщини? У Шойгу зробили дивну заяву