RU  UA

Чи могла Росія модернізувати "шахеди" до рівня реактивних: експерт розставив всі крапки над "і"

Повідомлення про те, що на шахеди встановлюють реактивні двигуни все більше розбурхують інформаційний простір. Ось й Іран днями повідомив, що має намір ставити на БПЛА новий тип двигунів.

Наскільки це можливо на практиці та чого очікувати від такої модифікації БПЛА в ефірі Апостроф TV, розповів військовий експерт Олег Жданов.

Читайте також: "Гібридизація" озброєнь: що збираються виробляти в Україні за допомогою США

Експерт зазначив, що фахівці, які в курсі роботи таких двигунів запевняють, що якщо поставити на шахед реактивний двигун, то витрати пального збільшаться втричі. Тому, на його думку, найближчим часом навряд чи варто очікувати на масове впровадження таких технологій.

"Ми можемо припустити, що у разі такої модернізації БПЛА їхня швидкість дійсно може збільшитися до 600 км на годину, але дальність може зменшитися втричі. Якщо "стандартний" шахед летить на 1000 км, то такий модернізований, як ми можемо допустити, може летіти лише на 300 км. У будь-якому випадку все це поки що виглядає як інформаційне вкидання. Поки що не йдеться про серійне виробництво та масове використання БПЛА з новим типом двигунів", — упевнений Жданов.

Щодо інформації про те, що шахеди можуть використовуватися з термобаричними бойовими частинами, військовий експерт зазначає, що до цього необхідно готуватися, оскільки термобаричні бойові частини росіяни мають у трьох варіаціях. А це означає, що їм нічого не заважає намагатися оснастити термобалістикою БПЛА.

"Такі термобаричні головні частини вони ефективні в закритих приміщеннях, де розташовується особовий склад або техніка. На відкритій місцевості вони не такі ефективні, тому що вітер розносить у різні боки вибухову суміш. Наступний момент – там дуже непростий механізм підриву. Чи використовуватимуть такі заряди на БПЛА, питання відкрите. У будь-якому випадку термобаричні бойові частини росіян мають три варіації. Так, завтра можуть з'явитися шахеди термобаричними зарядами, але це війна, тому нічого не можна на 100% гарантувати чи спростовувати. Якщо у росіян таке з'явиться, то треба бути готовими шукати способи протидії", - закликає співрозмовник.

Раніше "Апостроф" писав, що Україна передала США список "зброї перемоги" над РФ.

  • також може зацікавити:

Німецька розвідка помиляється: за скільки РФ зможе відновитися для нової війни і що робити Україні

Сенат США провалив голосування щодо законопроекту про допомогу Україні

Україна цього року не отримає бомби GLSDB: у США назвали нову дату