RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

На Сонці стався "суперспалах": як довго триватимуть магнітні бурі

На Сонці стався найбільш масштабний спалах за останні шість років. Вчені попереджають, що викид від спалаху зачепить планету Земля та спровокує дуже потужні магнітні бурі.

Про це інформує видання The Messenger.

Читайте також: Вчені розкрили секрет таємничих блискавок на Венері: фото

За словами науковців, рекордні спалахи на Сонці зафіксували 14 грудня. Сила спалаху становила X2.8. Тоді як спалахи X-класу вважаються найпотужнішими з можливих і востаннє їх фіксували 2017 року, а також найбільшими за поточний сонячний цикл з грудня 2019 року. Зображення спалаху зробила Обсерваторія сонячної динаміки NASA.

"Викид від спалаху зачепить Землю, через що найближчими днями будуть дуже сильні магнітні бурі. Перша буря очікується до суботи. У метеозалежних можливі мігрені, порушення сну, загострення хронічних хвороб, біль у суглобах та стрибки тиску", - зазначають фахівці.

Постраждали високочастотні сигнали, які зазвичай використовують у військових, морських і авіаційних цілях.

Це був другий спалах за день: інший спалах, пік якого досяг о 2:44 ночі за східним часом, призвів до погіршення чи втрати деяких високочастотних радіосигналів.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень оцінило спалах як M5.8, де M є другою за потужністю формою спалаху.

Фахівці попереджають, що невеликі геомагнітні бурі класу G1 можуть статися 15 або 16 грудня через вхідний потік сонячного вітру, що містить прихований викид корональної маси. Ситуація може посилитися до помірного рівня G2 або навіть сильного G3 до 17 грудня, коли коронарні маси вибуху досягнуть Землі.

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв, що в кінці вересня в небі над Києвом помітили дивне сяйво помаранчевого кольору у вигляді стовпа світла.

  • Вас також може зацікавити:

Сонячне і місячне затемнення в жовтні 2023: які дні будуть сприятливими, а які - небезпечними

Північне сяйво над Україною: користувачі соцмереж поділилися вражаючими фото

"Вогняне кільце": на Землі спостерігали рідкісне сонячне затемнення, фото і відео