RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Відмова від стандартів НАТО у харчуванні ЗСУ підвищить його вартість: кому це може бути вигідно

Пропонована ДП "Державний оператор тилу" Міноборони реформа харчування в армії може не знизити, а навпаки підвищити закупівельну вартість продуктів харчування для військових. Виробники, які зараз беруть участь у консультаціях з ДП, пропонують ціни вищі за ті, що надають постачальники харчування ЗСУ за Каталогом НАТО.

Про це розповіла волонтерка, членкиня Громадської антикорупційної ради МОУ Дана Ярова.

За словами експертки, проти ініціативи ДП "Державний оператор тилу" і профільного заступника МОУ Дмитра Клименка щодо роздроблення "послуги харчування" на окремі товарну і логістичну складові виступили самі військові.

"Але розділення послуги харчування: на продукти і на їх доставку - проти цього категорично виступають служба тилу МОУ і логістична служба МОУ. Поясню чому. Коли ми відійшли від радянської моделі і перейшли до Каталогу згідно зі стандартами НАТО, що передбачає не тільки купівлю продуктів харчування, а й послугу з їх доставки, з КСЛ (служби логістики ЗСУ) просто відпала ця функція довезення продуктів, відпала функція розгортання логістичних хабів, відпала функція зберігання тощо. Зараз всі ці ризики несе постачальник. І насправді ЗСУ в цьому плані легше", - пояснила вона.

Дана Ярова прокоментувала перші кроки ДП "Державного оператора тилу" з виключення окремих продуктів харчування з Каталогу харчування НАТО (нараховує більше 400 позицій) з метою проведення за ними окремих тендерних закупівель у виробників. За її словами, у такий спосіб закупівлі харчування для ЗСУ можуть стати навіть дорожчими.

"Є план запустити пілотний проєкт - проторгувати харчування не за всім Каталогом, а по окремих групах. Виділили хлібобулочні вироби та молочну продукцію. Та вже з декількох робочих нарад зрозуміло, що виходять виробники й дають ціни, які значно вищі, ніж передбачені Каталогом. Що вийде з цього проекту, поки невідомо", - пояснила вона.

Допоки в МОУ дискутують на тему відмови від Каталогу НАТО, виробники окремих продуктів харчування розпочали кампанію на підтримку ініціативи ДП "Державний оператор тилу". Зокрема, асоціація, що об'єднує виробників олії заявила про бажання своїх членів постачати армії олійні продукти. З аналогічною заявою майже синхронно виступали й асоціація цукровиків, запевнивши, що заводи їх бізнесменів будуть активно брати участь у нових тендерах за умови відмови Міноборони від закупівель харчування за системою Каталогу (включає і продукти, і логістику). Фактично одразу до них приєдналися й виробники м'яса. Голова Асоціації "М'ясної промисловості" Микола Бабенко, якого помічали на лобіюванні інтересів агрохолдингу Юрія Косюка "МХП", заявив про підтримку ідею роздроблення харчових закупівель Міноборони та додав, що особисто залучений до консультацій з МОУ.

Такі дані можуть свідчити про зацікавленість в руйнуванні НАТівських стандартів харчування ЗСУ з боку власників найбільших агрохолдингів, які виробляють, зокрема, олію (Кернел), м'ясо (МХП), цукор чи хліб (МХП).

За підсумками 2023 у сфері АПК рекордні прибутки продемонстрували агрохолдинги, зокрема, Юрія Косюка (МХП) та Андрія Веревського (Кернел). За даними Форбс, ці компанії отримали виручку у 85,4 млрд грн та 129,5 млрд грн відповідно.