RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Підготовка нових правил мобілізації: у Залужного вказали на чотири важливих моменти

Народна депутатка від партії "Слуга народу" Мар’яна Безугла показала лист, де Валерій Залужний висловив зауваження щодо законодавчих ініціатив ВРУ у питанні мобілізації.

Офіційний лист нардепка опублікувала у Facebook.

Читайте також: Українцям готують нові правила мобілізації: що пропонують в Раді

Безугла зазначила, що це офіційна позиція Залужного щодо поточної редакції законопроєкту про рекрутинг, мобілізацію та проходження служби після місяців переговорів з ним та його ГШ ЗСУ.

За її словами, цей законопроєкт вже фіналізується робочою групою і його реєстрація планується в грудні, а голосування в січні.

У листі Головнокомандувач ЗСУ зазначає, що практично усі норми законопроєкт врахували потреби Збройних Сил України, однак у ньому є норми, які не відповідають інтересам ЗСУ та обороноздатності держави.

Перше, на що у листі Залужний звернув увагу – це норма щодо взяття всіх жінок на військовий облік призовників та військовозобов’язаних. Він вважає, що це може привести до надмірного навантаження на ТЦК і СП (а відтак і збільшення їхнього штату) та навантаження на заклади охорони здоров’я. Також, переконаний Головнокомандувач ЗСУ, ця норма закону викличе негативний резонанс у суспільстві, що потягне за собою масове звернення громадян до органів державної влади та військового управління, а також масовий виїзд жінок за кордон.

Другою нормою, з якою не погоджується Залужний, стала ротація військовослужбовців через три місяці безперервного перебування на фронті, а також надання додаткової відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів без поділу на частини військовослужбовцям, які після введення воєнного стану проходили протягом 24 місяців безперервну військову службу, брали безпосередню участь у бойових діях не менше 12 місяців, та виявили бажання для подальшого проходження військової служби. Головнокомандувач ЗСУ просить вилучити ці норми із закону, оскільки вважає, що через брак людського навченого ресурсу для ротації, їх неможливо втілити.

Викликала питання у нього і норма, яка передбачає, що військові, які призвані на службу по мобілізації, на особливий період та мають військово-облікову спеціальність за інженерним напрямком, мають призначатися на посади виключно до набутої освіти та спеціальності. На думку Залужного, у зв’язку з критичною обмеженістю мобілізаційного ресурсу, цю норму неможливо буде виконати, якщо ставити мобілізованих виключно на посади за набутими військово-цивільними спеціальностями. Крім того, він зауважує, що під час навчання, після мобілізації, військовослужбовці набувають нові спеціальності згідно з потребами у докомплектуванні, тож цю норму пропонується вилучити.

І на останок, Валерій Залужний розкритикував і норму, щодо переміщення військових, які проходять службу на посадах в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на інші посади до військових частин через три місяці служби в ТЦК. Він наголосив законотворцям на тому, що переміщення військовослужбовців на інші посади, термін перебування їх на посадах є складовими проходження військової служби порядок якої, нормується Положенням про проходження громадянами України військової служби у лавах ЗСУ, затверджений Указом президента від 10.12.2008 №1153/2008.

Головнокомандувач ЗСУ також запропонував вилучити й норми, що давали підстави для звільнення від мобілізації осіб з ІІ групою інвалідності.

Раніше ми писали про те, для чого нардепи хочуть відправити жінок у ЗСУ.

  • Вас також може зацікавити:

Проблему можна вирішити швидко: як розвернути мобілізацію в Україні

Нардепи за, Зеленський проти: чи чекати в Україні мобілізацію жінок

Чи будуть жінок мобілізувати на передову? Безугла пояснила нюанс нового законопроєкту

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.