RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У новорічну ніч на Сонці стався найбільший з 2017 року спалах: вчені попередили про небезпеку

У новорічну ніч з 31 грудня 2023 року на 1 січня 2024 року астрономи зафіксували найбільший з 2017 року спалах на Сонці.

Про це пише Weatherboy.

Читайте також: Магнітні бурі 2024: календар небезпечних днів у січні

Цей вибух стався на Сонці у місці скопичення магнітної та електричної енергії через рух сонячних плям. Спалах може бути класифікований як "подія виняткової сили", оскільки його потужність у поточному сонячному циклі перевершує попередні рекорди вдвічі.

Сонячні спалахи та викиди корональної маси загалом можуть суттєво вплинути на Землю: вони здатні знищити будь-яку незахищену електричну мережу, електроніку, а також системи зв’язку та навігації. У гірших наслідках можлива поломка автомобілів, човнів і літаків. Радіо, телевізори та телефони можуть припинити працювати, а сучасні зручності на кшталт GPS-навігації та Інтернет також можуть перестати функціонувати. Слабша дія спалазів може викликати нічне полярне сяйво в небі.

В той же час вчені підтвердили, що спалах не становить загрози для Землі, оскільки стався на значній відстані від напрямку Сонце-Земля і основна його дія полягала в потоках потужного рентгенівського випромінювання, поглинених верхніми шарами земної атмосфери.

Раніше "Апостроф" публікував фото Супермісяця з різних куточків світу.

  • Вас також може зацікавити:

Кривава "Аврора": фото північного сяйва з різних куточків України

Криваве полярне сяйво над Україною: вчений пояснив причину рідкісного явища

Північне сяйво над Україною: користувачі соцмереж поділилися вражаючими фото