RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Атака "Кинджалів" по Києву: чим вони небезпечні і скільки їх ще є в Росії

У вівторок, 2 січня вранці РФ атакувала українську столицю аеробалістичними та крилатими ракетами. Зокрема по Києву було випущено 10 ракет "Кинджал".

В чому небезпека саме "Кинджалів" і скільки їх ще є на озброєнні в Росії, досліджував "Апостроф".

Читайте також: Знищено 10 з 10 "Кинджалів": Залужний розповів про результати роботи ППО під час масової атаки

Ракету "Кинджал" було створено на основі російської балістичної ракети комплексу "Іскандер". Окремі характеристики "Кинджала" схожі з пізньорадянською балістичною ракетою Х-15.

У Росії "Кинджал" називають не ракетою, а комплексом, тому що його носій – літак МіГ-31К є важливою частиною, що піднімає ракету на висоту до 15 км, розганяючись до великої швидкості та запускає ракету, виконуючи функцію першого ступеня ракети.

Ракета набирає гіперзвукову швидкість на завершальному етапі траєкторії, де її огортає плазма, яка блокує електромагнітне випромінювання і радіолокаційні хвилі. Це робить ракету майже невидимою для систем ППО та ПРО.

Висота польоту, на яку ракета підіймається, досягнувши гіперзвукової швидкості, становить 20 кілометрів. Точність попадання – 1 метр. Маса бойової частини – 500 кілограмів. Експерти оцінюють приблизну вартість ракети від 10 мільйонів доларів.

Офіційних повідомлень про те, яку бойову частину може нести "Кинджал", немає. Однак, за непрямими ознаками, він цілком може оснащуватися проникаючою фугасною бойовою частиною. Окрім того, "Кинджал",ймовірно, може оснащуватися ядерною бойовою частиною.

Раніше українська ППО не мала можливості збивати такий тип ракет. Проте у травні 2023 року в Повітряних силах вперше заявили про збиття "Кинджалу".

За інформацією ГУР, до початку листопада 2023 року РФ накопичила приблизно 870 високоточних ракет, зокрема 80 "Кинджалів".

Раніше ми повідомляли про пошкодження житлового будинку в Харкові внаслідок ракетного удару.

  • Вас також може зацікавити:

Десятки постраждалих, пожежі і розтрощені будинки: Київ оговтується після надпотужної ракетної атаки, фото

Частина Києва залишилася без світла через російську атаку: заява ДТЕК

В Києві влучання і багато поранених: що відомо про наслідки масованого удару РФ