RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Ворожіння на Різдво 7 січня: найкращі ритуали, щоб зазирнути в майбутнє

За старим календарем, українці-християни святкують Різдво Христове 7 січня, а Святвечір 6 січня. Крім безлічі традицій та обрядів віряни з давних-давен займались ворожінням у ніч на Різдво.

"Апостроф" зібрав найпопулярніші з різдвяних ворожінь.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Ворожіння на яблуках

Після святкової вечері 6 січня необхідно розрізати яблуко навпіл. Якщо всередині зірочка будуть правильної форми з кісточок, тоді наступний рік буде для людини сповненим щасливих моментів та загалом вдалим.

Ворожіння на сірниках

З боків сірникової коробки треба вставити два сірники і підпалити, водночас думаючи про кохану людину. Якщо головки, що згоріли, будуть звернені одна до одної, це означає, що загадана пара буде разом.

Ворожіння на коті

Якщо в домі є кішка, то треба загадати бажання та покликати її. Якщо переступить поріг лівою лапкою - бажання здійсниться.

Ворожіння на голці

Треба взяти дві голки та змастити вушко голки воском, далі опустити в ємність з чистою водою та дивитись, як вони будуть опускатися:

  • якщо голки швидко пішло на дно – зовсім скоро збудуться бажання;
  • якщо опустились одна на одну – скоро зустрінеться чисте та світле кохання;
  • якщо голки впали на різні краї ємності – очікується невдача або розлука.

Ворожіння на двох дзеркалах

Два великих дзеркала треба встановити один напроти одного і висвітлювати двома свічками, аби вийшов довгий коридор, осяяний вогнями. У кімнаті не має бути жодної іншої людини або тварини. Утвориться коридор між двома дзеркалами і повинен з’явитися суджений.

Чотири ворожіння на судженого уві сні

  1. Перед сном треба з’їсти щось солоне та не запивати. Після цього промовити: "Суджений, ряджений, прийди до мене і дай мені напитися". Хто прийде уві сні напоїти, на тому й одружиться дівчина.
  2. Також можна перед сном покласти дерев’яну паличку у воду, поставити під ліжко та сказати вголос: "Суджений, прийди мене через місток перевести". Хто прийде уві сні, той і є справжня доля.
  3. Для третього способу потрібен гребінець, який кладуть під подушку та говорять перед сном: "Суджений, ряджений, причеши мені голову". Той самий суджений уві сні повинен розчесати волосся.
  4. Перед сном покласти під подушку чотирьох королів з колоди карт і промовити: "Хто мій суджений, хто мій ряджений, той хай насниться мені уві сні". Якщо насниться піковий король – наречений буде старим та ревнивим, якщо король черв – молодий та багатий, хрестів – буде військовий чи бізнесмен, а бубен – бажаний наречений, кохання з першого погляду.

У вересні 2023 року всі церкви в Україні, окрім УПЦ МП та невеликої частини ПЦУ, перейшли на новоюліанський календар. Але оскільки це відбулося нещодавно і не всі призвичаїлись до нового календаря, ми в останній раз нагадуємо про дати за старим стилем.

Раніше ми розповідали, які 12 традиційних страв мають бути на столі на Різдво.

  • Вас може зацікавити:

Веселі різдвяні фільми на вечір: вони обов'язково піднімуть настрій перед святами

Великдень 2024 в Україні: коли будемо святкувати за новим календарем

Календар свят у 2024 році: коли відпочиватимуть українці