RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Великдень 2024 в Україні: коли будемо святкувати за новим календарем

Через перехід ПЦУ на новоюліанський календар дати деяких церковних свят в Україні змістилися. Проте це не стосується Великодня, оскільки він і раніше був перехідним святом і його дата щороку змінювалася.

Коли українці відзначатимуть Великдень у 2024 році розповідає "Апостроф".

Так, православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж католики, використовуючи різну Пасхалію. Православна церква для розрахунку використовує дату весняного рівнодення, тому православний Великдень не може прийти раніше 4 квітня.

Тому 2024 року православні християни в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня, а католики — 31 березня. Тобто різниця становитиме понад місяць.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Напередодні Великодня віряни щороку додержуються тривалого та досить строгого посту, спрямованого на духовне та фізичне очищення для святкування великого свята у чистоті. Цей період посту відомий як Великий і триває протягом 50 днів. Таким чином, у 2024 році він розпочнеться 18 березня і завершиться 4 травня, перед самим Великоднем. Останній тиждень цього періоду вважається найсуворішим, тому він отримав назву Страсної седмиці.

На Великдень заведено ходити до церкви на всеношну службу, освячувати паски, фарбовані яйця, м'ясо та інші частування, які потім стоятимуть на святковому столі. Вітаються цього дня фразою "Христос Воскрес", а відповідають "Воістину Воскрес!". Після служби сім'я збирається за святковим столом, б'ються яйцями та частуються холодцем, ковбасками, пирогами та пасками.

На Великдень заборонено:

  • займатися важкою фізичною працею;
  • проводити генеральне прибирання в оселі;
  • ходити похмурим, сумувати, лаятися чи лихословити.

Раніше ми публікували церковний календар на грудень.

  • Вас може зацікавити:

Дати змінились: коли цього року Різдвяний піст і що можна їсти

Коли будемо святкувати Трійцю у 2024 році: нова дата

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції