Лайм

Меню на Різдвяний Святвечір: які 12 традиційних страв мають бути на столі

Рецепти на свято, які передають із покоління в покоління

Після переходу Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар дати більшості релігійних свят змінилися, і багато українських родин цього року відсвяткували Різдво 25 грудня. Водночас деякі люди за своїми власними переконаннями залишаються вірними старому календарю – для них дата святкування Різдва залишається 7 січня. theLime вирішив докладніше розповісти, які 12 страв мають бути на столі на Різдвяний Святвечір за старим стилем, тобто 6 січня.

Читайте також: "Дата – не головне"? Коли українці відзначатимуть Святого Миколая та Різдво.

Зазначимо, що 7 січня Різдво продовжують святкувати Грецька православна церква Єрусалиму, Грузинська автокефальна православна церква, Сербська православна церква, а також Московський патріархат.

1. Кутя

Кутя це каша з немолотої пшениці, рису, ячменю або вівса з додаванням солодких інгредієнтів, таких як мед, сухофрукти, цукати тощо. Зерна символізують вічне життя, а солодкі добавки райське блаженство.

2. Вареники

Напередодні Різдва українці готують вареники з капустою, картоплею, сиром, грибами. Для їх приготування можна замісити найпростіше тісто з води, борошна та дріжджів.

3. Голубці

Голубці зазвичай готують з капустяного листя, рису та м'яса. Але оскільки на святковому різдвяному столі мають бути пісні страви, українці замість м'яса використовують суміш із картоплі, грибів, цибулі та моркви. Листя капусти начиняють овочевою начинкою, обсмажують на сковороді з невеликою кількістю олії, а потім тушкують у томатній пасті.

Читайте також: Дідух – український символ Різдва: яке його значення і де він має стояти на свято.

Фото: pinterest.com

4. Оселедець

Для засолювання оселедця знадобиться риба, цибуля і маринад з води та спецій (сіль, перець горошком, лавровий лист, цукор). Оселедець важливо підготувати заздалегідь, оскільки він повинен маринуватися не менше доби.

5. Мариновані гриби

Процес маринування грибів чимось схожий на маринування оселедця: потрібні гриби, маринад та час. Для приготування маринаду використовуйте воду, оцет та спеції. Перед тим, як залити гриби маринадом, попередньо відваріть та охолодіть їх.

6. Тушкована капуста

Ще одна проста страва з насиченим і приємним смаком. Вважається, що кожна господиня готує тушковану капусту по-своєму, але загальні правила одні й ті самі: капусту нашаткувати, протушкувати в каструлі з олією та водою, додати за смаком додаткові інгредієнти (наприклад, томатну пасту, цибулю ріпчасту, гриби) як става буде готовою.

Читайте на тему: Як приготувати смачний пісний борщ: простий рецепт.

Фото: pinterest.com

7. Квасоля

Квасолю можна використовувати для приготування салату чи рагу. Для приготування салату відваріть білу квасолю, з'єднайте її з натертою цибулею, нарізаним перцем болгарським, томатною пастою і оцтом. Якщо ви хочете зробити рагу, приготуйте квасолю разом із сушеними грибами, цибулею та часником.

8. Пісний борщ

Традиційно борщ готують з м'ясом, але є рецепти цієї страви, які підходять для пісного меню. Українці зазвичай використовують сушені гриби, буряки, моркву, вершкове масло. Пісний борщ часто подають з невеликими галушками (вушками) з тіста та начинки.

9. Грибний соус (юшка)

Такий легкий соус ідеальний для пісного столу. До нього входять сушені гриби, цибуля, борошно, олія та спеції. Цей соус має бути дуже густим, схожим на суп-пюре.

Читайте також: Як приготувати смачну рисову кутю: простий рецепт до Різдва.

Фото: Getty Images

10. Пампушки

Невід'ємна добавка до українського борщу. Це невеликі булочки із дріжджового тіста. Для святкового різдвяного столу їх готують по-особливому, з запашною часниковою заливкою.

11. Колач

Український різдвяний хліб чи колач – це трохи солодкий дріжджовий хліб, який згортають у вигляді довгастого буханця або трьох круглих кісок, покладених одна на одну.

12. Узвар

Це легкий та корисний напій із сухофруктів. Ви можете вибрати фрукти на свій смак – сушені яблука, груші, чорнослив, родзинки чи суміш різних інгредієнтів. Відваріть сухофрукти у воді, а потім додайте мед.

Фото: Getty Images

Цікаві новини для вас:

  1. Настане ще не скоро: коли святкують Новий рік Зеленого Дерев'яного Дракона 2024.
  2. Не можна одружуватися та змінювати роботу: що вважається нещасливим у високосному 2024 році.
  3. Коли найкраще влаштувати весілля у 2024 році: поради нумерологів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Приготуйте ці швидкі закуски на Великдень-2024: рецепти смачних страв

Як у домашніх умовах приготувати прості закуски на святковий стіл, якщо до вас раптом прийшли несподівані гості на Великдень 2024

Що не можна одягати на Великдень: Андре Тан дав 5 модних порад

Український дизайнер Андре Тан розповів, що не можна одягати на Великдень-2024 – цей одяг краще залишити для інших випадків

Так ви ще не готували: рецепт сирної паски зі смаком "Снікерс"

Приготуйте на Великдень 2024 сирну паску з карамеллю, шоколадом та арахісом, яка за смаком схожа на батончик "Снікерс"