RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Що треба для виїзду дитини за кордон: список документів і вимоги до супроводжуючих

З початком повномасштабного російського вторгнення чимало батьків вивозять своїх дітей з України, щоб убезпечити їх від щоденних обстрілів країни-терориста.

Про те, які документи потрібні для виїзду за кордон із дитиною віком до 16 років, повідомив Офіс омбудсмена України.

Читайте також: Українці вигадують нові схеми, щоб бігти за кордон: прикордонники перерахували "ноу-хау"

Виїзд за межі України можливий за супроводу одного з родичів (батьки, бабуся, дідусь, повнолітні брат чи сестра, вітчим чи мачуха), а також у супроводі осіб, уповноважених одним із батьків письмовою угодою. Цей документ має бути засвідчений органом опіки та піклування. При цьому документ про згоду іншого з батьків не потрібен.

Для виїзду за кордон дитина повинна мати при собі паспорт громадянина України, а у разі її відсутності - свідоцтво про народження, або інші документи, які містять необхідні для перетину кордону відомості.

Особи, які супроводжують дітей, зобов'язані протягом семи робочих днів після прибуття до країни перебування звернутися до дипломатичних органів України для постановки на тимчасовий консульський облік. Протягом одного робочого дня закордонна установа України зобов'язана передати ці дані до МЗС. У свою чергу Міністерство закордонних справ України зобов'язане в той же період проінформувати Мінсоцполітики та Національну соціальну сервісну службу про взяття дітей на консульський облік.

Зазначається, що з 16 років діти можуть самостійно виїжджати з України. Але в країнах Європи заборонено перебувати без супроводу дорослих до 18 років, інакше цим дітям призначать тимчасових опікунів.

Порядок перетину кордону встановлено Законом України "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України", а також правил перетину державного кордону громадянами України.

У разі виникнення питань громадянам рекомендують звертатися до "гарячої лінії" Офісу омбудсмена.

Раніше юрист розповіла, що потрібно принести до ТЦК для отримання відстрочки від мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроекту

Чи можна 17-річним виїжджати з України під час війни: коментар адвоката

Блокування карт, штрафи та інші заборони: які обмеження чекають на тих, хто ухиляється від мобілізації