RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Без груп інвалідності: в закон про мобілізацію внесли неочікувані зміни

Верховній Раді пропонують змінити механізм надання відстрочки від мобілізації.

Про це в ефірі телемарафону розповіла народна депутатка від фракції "Слуга народу" Олена Мошенець.

За її словами, нововведення запропонували однією з останніх редакцій законопроєкту. Зокрема, у документі йдеться про те, що надавати відстрочку військовозобов'язаним можуть не через групу інвалідності, а певне захворювання.

Читайте також: Контроль на кордоні посилили: який ще документ потрібний чоловікам для виїзду з України

Ба більше, як зазначила Олена Мошенець, ця норма, якщо Верховна Рада ухвалить відповідний законопроєкт, буде поширюватися не лише на військовозобов'язаних громадян, але й членів їхніх родин. Разом з тим, за словами народної депутатки, надання відстрочки через певні захворювання може призвести до нових корупційних ризиків.

Подібні нововведення Мошенець назвала "важливими зрушеннями", оскільки ІІІ група інвалідності передбачає різні захворювання.

"Є такі, з якими дійсно можна виконувати певні обов'язки, а є такі, з якими в жодному разі не можна. Туберкульоз, про який багато говорилося. Ми розуміємо, що якщо людина з таким захворюванням потрапляє до іншої групи людей – це потенційний ризик для всіх. Кожен, хто потрапляє на захист України, незалежно, чи це тил, чи більш передові лінії, там не має створюватись проблем через те, що людина має ті чи інші захворювання, які потребують постійного лікування. І це буде враховано, над цим працює профільне міністерство", - резюмувала парламентарка в етері телемарафону, коментуючи посилення мобілізації в Україні.

В Україні триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що Безугла показала зміни у законі про мобілізацію.

Вас може зацікавити:

Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроекту

Чи можна 17-річним виїжджати з України під час війни: коментар адвоката

Блокування карт, штрафи та інші заборони: які обмеження чекають на тих, хто ухиляється від мобілізації