RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Рада ухвалила закон про реєстр військовозобов'язаних: що він передбачає

У вівторок, 16 січня, після довгих і складних дискусій і провалу багатьох правок законопроект №10062 щодо реєстрів для військового обліку 249 голосами прийнято в цілому.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Народний обранець, утім, не уточнив, які саме правки не були враховані.

Читайте: В Україні запрацював реєстр військовозобов’язаних: які є дані в системі та чи можна через неї розсилати повістки

Сам проект документа передбачав внесення до реєстру військовозобов'язаних номери телефонів, адреси електронної пошти, наявність посвідчення водія, а також реквізити внутрішнього та закордонних паспортів.

При цьому дані до реєстру планували вносити без згоди громадянина, крім даних про членів його сім'ї.

У Міноборони зазначають, що даний документ розблоковує цифровізацію української армії та дозволить їй діяти більш мобільно та ефективно як на полі бою, так і в тилу, оскільки він є критично важливим для обороноздатності країни.

Реалізація положень документа сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також нарешті переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат, - наголошують у МОУ.

Законопроєкт передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

Законопроєкт запроваджує можливість створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифікату).

Завдяки Законопроєкту буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям.

Буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

Окрім того, документ надає Міністерству оборони можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Завдяки цьому буде вивільнено засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів. Натомість цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури.

Має прискоритися та розширитися доступ Сил оборони України до розвідданих союзників, а також прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська.

Посилиться й захист даних від кібер-атак ворога, - підкреслюють у відомстві.

Нагадаємо, що завдяки єдиному електронному реєстру, в Україні, скоріше за все, будуть переглянуті критерії для "непридатних" та "обмежено придатних" громадян.

  • Вас може зацікавити:

Новий закон про мобілізацію: в Міноборони сказали, коли почне діяти

"Мобілізація" у Франківську: роспропаганда поширює новий фейк

Рада не припинить роботу: названо кількість нардепів, яких можна мобілізувати