RU  UA

Росіянам нема чого протиставити: експерт оцінив роботу комплексу FrankenSAM

Сили оборони України успішно використали перший із зразків "гібридних" ЗРК під загальною назвою FrankenSAM, в якому ракети західного зразка поєднуються з радянськими ЗРК, і за допомогою якого збили дрон-камікадзе Shahed-136.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Насправді FrankenSAM є гібридним комплексом, як правило, ЗРК "Бук", під які вичерпується запас їх "рідних" радянських ракет, і адаптований під американські ракети, переважно, RIM-7.

Читайте: Гібридне небо: як Україна разом із США створюють унікальну систему ППО

"Такі гібридні системи перевершують собою "батьківські" оригінали через низку причин. Перш за все варто назвати те, що їх використання збиває з пантелику противника. Коли вони наводять на нас свої цілі і намагаються зафіксувати роботу нашої РЛС, то вони бачать, умовно кажучи, радянський "Бук", знаючи ударну дальність його ракет, але у відповідь по російських повітряних об'єктах летить ракета, яка б'є набагато далі, з ширшою дальністю перехоплення", - розповів Роман Світан.

Він зазначив, що росіянам у цьому випадку стає важче орієнтуватися під час бою та проблематично "підлаштовуватися" під наше ППО.

Крім того, ракетні комплекси Patriot адаптували під використання наших локаторів, що дозволило ще ефективніше бити по російських повітряних цілях.

"Росіянам особливо нічого протиставити, тому зараз вони будуть шарахатися від будь-якої української РЛС, не розуміючи, яка ракета по них може бути випущена", - зазначив експерт, додавши, що ворожій авіації буде складніше наближатися до лінії бойового зіткнення на землі.

Нагадаємо, раніше ми писали, чим унікальні "гібридні" системи ППО України.

  • Вас може зацікавити:

Від С-300 до NASAMS: які ППО будуть захищати Україну взимку, інфографіка

Чим росіяни б’ють по Україні в 2024 році: експерт назвав засоби ураження

ППО працює в партизанському режимі: чим військові могли збити літак А-50