RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

У Міноборони може статися новий скандал, через надто дешеві продукти для ЗСУ - експерт

Міноборони вимагає у постачальників закуповувати продукти для ЗСУ за вже неіснуючими цінами.

Про це повідомляє політолог Олексій Голобуцький.

Йдеться про розцінки, які були актуальними минулого року або ще раніше, тобто значно нижчі за нинішні.

"Аби не бути голослівним, – пише він, – можна глянути, наприклад, аукціон МО від 4 січня і порівняти ціни на продукти з цього аукціону з реальними ринковими цінами. Щоденною фіксацією цін по основних супермаркетах займається портал Мінфін. Також нещодавно вийшла стаття із цінами на продукти в газеті Голос України, яка є офіційним виданням Верховної Ради".

Приміром, Міноборони вимагає законтрактувати картоплю за ціною 6 грн за кг, проте такої ціни не існує. Мінфін фіксує актуальну вартість продукту на рівні 24,4 грн за кіло. Аналогічно по інших позиціях: капуста білокачанна – 12,6 грн (вимога МО), а на ринку – 15,34 грн, макарони – 25,5 грн (контракт МО), тоді як ринкова ціна – 28 грн, свинина – від 82,5 грн за кіло та від 166,47 в реальності.

"Цілий заступник міністра оборони днями навідався з раптовою перевіркою на склади деяких військових частин на Сході країни, бо звідти була інформація про неякісну їжу для військових. Чиновник побачив гнилі банани, інші неякісні продукти, покивав пальцем у бік постачальників, пригрозив їм штрафами і поїхав", – зауважує Голобуцький.

Між тим, продовжує він, немає нічого дивного у тому, що продукти зіпсовані. Деякі постачальники вимушені економити на продуктах для захисників, бо до цього їх змушує саме Міністерство оборони. Закуповуючи продукти за найнижчими цінами, постачальники везуть їх до місць бойових дій, що створює додаткові ризики. В результаті якість поставлених харчів ще більше знижується.

"Постачальники продуктів звертались в МО з проханням збільшити граничні ціни в тендерах і наблизити їх до реальних ринкових, які зараз існують в природі. Але в Міністерстві оборони відповідають категоричними відмовами і кажуть, що граничні ціни змінювати не будуть. Навіть, до речі, попри зростання інфляції, зафіксоване Держстатом", – інформує Голобуцький.

Він вважає, що невдовзі заступник міністра "зустрінеться не тільки з прогнилими бананами. А й, зокрема, з черговим репутаційним скандалом". Адже питання закупівлі для армії якісних продуктів залишається відкритим.