RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Скандал з правом на материнство вдів військових: чому обурилися українці та як відреагували в МОЗ

Кріобанки не будуть утилізувати заморожений біоматеріал загиблих українських військовослужбовців, адже держава зацікавлена у продовженні роду усіма громадянами України. Відповідні зміни у закон внесуть найближчим часом.

Про це заявило МОЗ на своєму каналі у Telegram.

Читайте також: В Україні можуть зникнути групи інвалідності: що планує МОЗ

Так, у березні набере чинності ухвалений парламентом у листопаді 2023 року закон, який дозволяє родинам військових безкоштовно зберегти репродуктивні клітини та використати їх для запліднення.

Але у ньому зазначається, що у разі загибелі чи визнанні померлим в установленому порядку громадянином, репродуктивні клітини якого зберігаються, то їхнє зберігання "припиняється з подальшою утилізацією". Відповідний пункт обурив українців.

"От як пояснити вбитою горем жінці, яка буквально пару місяців назад оформлювала з чоловіком документи, щоб народити дитину, що поки її чоловік боронив державу і загинув, наші законотворці буквально позбавили його права бути батьком після своєї смерті?!", - зауважила медична адвокатка Олена Бабич у Facebook.

У свою чергу, у Міністерстві охорони здоров'я України наголосили, що даний пункт у законопроєкті усунять "у найкоротші терміни".

"Те ,що в цьому законі не передбачено такої ж можливості для тих, хто загинув - законодавча колізія, яку буде усунено у найкоротші терміни. МОЗ спільно з народними депутатами вже веде відповідну роботу. Питання має бути і буде вирішено терміново", - йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, які два пункти мають "викинути" з нового законопроєкту про мобілізацію.

  • Вас може зацікавити:

"Хвороба Х": що це таке і чи готова Україна до можливої пандемії

Порятунок життя військових: Рада зробила крок до ухвалення важливого закону

Слуга народу" і ухилянти: журналісти розкрили деталі масового виїзду за кордон через "Шлях"