RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

"Слуга народу" і ухилянти: журналісти розкрили деталі масового виїзду за кордон через "Шлях"

Сотні людей під виглядом волонтерів змогли виїхати з України за поданням громадської організації, яку пов'язують з народним депутатом від "Слуги народу" Валерієм Стернійчуком.

Про це йдеться у розслідуванні УП.

Журналістам видання вдалося отримати список військовозобов'язаних з майже 900 осіб, які виїхали з України у минулому року за сприяння Волинської обласної адміністрації через систему "Шлях".

Допомогли полишити країну фонди та організації "Добра справа", "Подих милосердя", "Разом у майбутнє", "Віримо в Україну", "Відчуй тепло", "Велике серце України", Незламність і відвага", "Серця патріотів", "Промінь надії" та БФ "Повернусь додому".

Читайте: "Ніхто не покарає, немає такого закону": українець виїхав за 1500 євро як "волонтер"

На початку 2023 року волинські журналісти встановили, що лише через одну громадську організацію до системи "Шлях" протягом року потрапило більше тисячі військовозобов’язаних. Згідно з даними системи YouControl, одним із засновників ГО "Волинський актив молоді" є народний депутат від партії "Слуга народу" Валерій Стернійчук. Два інших засновники організації заступники керівника і керуючий справами Луцької районної ради Андрій Лев та Андрій Костенко – депутат Луцької міськради від партії "Слуга народу", які є помічниками нардепа на громадських засадах.

За інформацією джерел "Української правди" у правоохоронних органах, "Волинський актив молоді" вносив до системи "Шлях" для перетину кордону помічників народного депутата та тричі самого Стернійчука.

На одному з відео, яке є в YouTube, Костенко заперечує зв’язок Стернійчука з цією громадською організацією. Журналісти не виключають, що помічник нардепа "перестраховується" на випадок, якщо виявиться, що ГО допомагала військовозобов’язаним громадянам втікати за кордон.

"УП" встановила, що завдяки ГО "Волинський актив молоді" щонайменше 18 військовозобов’язаних чоловіків протягом минулого року змогли виїхати за кордон та не повернулися. Найстаршому з них 47 років, наймолодшому – 25.

Окрім того, як зазначають джерела видання серед правоохоронців, завдяки цій організації військовозобов’язані перетинали кордон й у 2022 році.

Журналісти звернулися до нардепа Стернійчука, запитавши, скільки від початку повномасштабного вторгнення організація внесла до системи "Шлях" чоловіків та скільки з них не повернулися.

"Відомо, бо я сам ініціював звернення у свій час до правоохоронців, щоб розібралися взагалі з ситуацією довкола цієї організації, де я колись був засновником", - відповів нардеп, додавши, що до системи "Шлях" було внесено понад тисячу осіб. А ось скільки не повернулося, він не відповів, оскільки "ведеться слідство".

"Я не можу сказати зараз, чи хтось повертався, чи не повертався. Але можу точно сказати, що їздили люди-волонтери. Бо я є представником Волині і практично з першого дня повномасштабного віддався повністю роботі в благодійному напрямку, волонтерській роботі. Якщо там ведеться зараз слідство і є хтось причетний до такого гріха чи неправомірних дій, то я обов’язково буду контролювати, щоб цю справу довести до кінця", – розповів нардеп, уточнивши, що особисто звертався з цього приводу до СБУ.

Стернійчук також зазначив, що станом на зараз немає стосунку до цієї громадської організації, але вийшов з неї ще перед балотуванням до Ради.

Депутат також підтвердив, що за допомогою ГО "Волинський актив молоді" виїжджав до Польщі для перемовин про співпрацю з Люблінським воєводством та переправлення автомобілів для ЗСУ.

Читайте також матеріал "Апострофа" Повернення в Україну платне: що задумала влада з військово­зобов'язаними чоловіками, які виїхали за кордон

  • Вас може зацікавити:

Як покарають ухилянтів, які втекли за кордон: ДПСУ озвучила відповідь

В Україні обмежили виїзд чиновників за кордон: усі подробиці

Кабмін оприлюднив документ про заборону виїзду чиновників: що не так з постановою