RU  UA

Таких кораблів у Росії дуже мало: у ВМС України оцінили затоплення "Цезаря Кунікова"

У Військово-морських силах України високо оцінюють масштаб втрат Чорноморського флоту РФ після ліквідації Великого десантного корабля "Цезар Куніков". Його відправили на дно українські морські дрони Magura 14 лютого.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук.

Читайте також: Найкращі валентинки - від ГУР: у мережі хвиля жартів та мемів про знищення "Цезаря Кунікова"

Він зазначив, що ВДК "Цезар Куніков" є доволі потужною одиницею. Незважаючи на те, що бортове озброєння в нього призначене для того, щоб прикривати висадку морського десанту на необладнане узбережжя, можливості цього корабля для подібних операцій великі.

"Були великі. І, враховуючи, що станом на зараз подібні операції неможливі на південному узбережжі України, використовувалися такі кораблі здебільшого для вирішення логістичних проблем – для убезпечення угрупувань російських окупантів", - зауважив речник.

У будь-якому разі таких кораблів в складі військово-морського флоту всієї Російської Федерації налічувалося близько 15 одиниць, тобто не так і багато, враховуючи наявність чотирьох флотів і флотилії. А в самому Чорному морі одиниць подібного класу загалом було 13-ть станом на початок повномасштабного вторгнення. Це з урахуванням того, що шість з них Росія безпосередньо завела в акваторію перед початком вторгнення.

"Станом на сьогодні в строю залишається лише п’ять. Чотири з цих 13-ти знищено, ще чотири перебувають в ремонті через отримані пошкодження. Що стосується вантажу, інформація перевіряється. Судячи з деяких даних, він був не порожній, але поки що оперувати цими даними я не готовий, тому що ця інформація не верифікована на 100%. Я гадаю, згодом інформації буде більше", - повідомив він.

Він уточнив, що знищений корабель збудували за часів СРСР. Загалом проєкт - польський, і незважаючи на те, що був створений ще до розпаду Союзу, він був побудований за кордоном.

"І в цьому сенсі він був набагато краще в багатьох моментах від своїх "однокласників" радянського виробництва. Тому служити на ньому було відносно непогано. Але це, як кажуть, зустріч епох: коли маленький безекіпажний катер, який несе досить велике корисне навантаження у вигляді вибухівки, стикається з величезним, фактично радянським кораблем, який не розрахований на подібні акції, нові технології завжди випереджають", - наголосив Дмитро Плетенчук.

Як писав "Апостроф", російська агресія стала війною безпілотників, дронів, артилерії, за ними – майбутнє. Армія морських дронів може остаточно знищити гегемонію, і зокрема у питанні повернення українського Криму.

  • Вас також може зацікавити:

Вирок для російського флоту: що відомо про морський дрон Magura V5, що потопив "Цезаря Кунікова"

"Наблюдаю маслянистое пятно": росіяни у перехопленні підтвердили затоплення "Цезаря Кунікова"

Україна нищить Росію на морі: скільки кораблів втратив ЧФ з 2022 року