RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У справі Гринкевичів немає представників МОУ - чому дії ДБР суперечать обвинуваченню

У справі ДБР стосовно львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича та його сина Романа, щодо постачання форми за контрактами МОУ, немає жодного представника Міністерства оборони.

Про це свідчать заяви Державного бюро розслідувань, яке затримало двох представників родини Гринкевичів та ще 3 співробітників їх компаній, пише "Комерсант".

Як стверджували у ДБР, саме чиновник МОУ сплачували компаніям Гриневичів за товар, який нібито не був реально поставлений.

Так, згідно з заявою ДБР від 17 січня 2024, у справі Гринкевичів "5 членам злочинної організації повідомлено про підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство) (ч.5 ст.190, ч.1,2 ст.255 КК України)". Йшлося про Ігоря, Романа Гринкевичів та 3 керівників їх компаній, що працювали з МОУ за контрактами та постачали військову форму. Водночас жодного представника МОУ серед підозрюваних у провадженні не було і немає.

11 лютого 2024 ДБР стверджувало, що компаніям Гринкевичів МОУ платило за форму, яку не було поставлено. Тобто певні чиновники міністерства буцімто приймали рішення про здійснення платежів на приватні компанії львівського бізнесмена до моменту відвантаження товару.

"Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань", - заявляли в ДБР.

Попри це звинувачення на адресу представників МОУ наразі не йдеться. 17 січня, за тиждень після повідомлення ДБР, в МОУ заявили про те, що скерували заяву до ДБР "про визнання оборонного відомства потерпілою стороною". Сталося це після затримання Гринкевичів, тоді як контракти МОУ на постачання військової форми з їх "Будівельна компанія Сітіград", "Трейд лайнс рітейл", "Будівельний альянс Монтажпроект" були підписані 23 лютого 2023 та завершилися 31 грудня 2023. Відповідно, понад 10 місяців у МОУ заперечень до контрактів не було, скарг на нібито не поставлену форму - також.

Таким чином випливають причини зміни кваліфікації у справі за підозрою Ігоря Гринкевича. Інкримінована стаття ст. 191 КК України (розкрадання коштів МОУ) була замінена слідчими ДБР на ст. 191 КК (шахрайство). У ДБР не спростували попередніх заяв, де звинувачували Гринкевичів у розкраданнях державних коштів, а МОУ - у переплатах.

Військова форма за контрактами з фірмами бізнесмена оплачувалося МОУ після того, як була поставлена Міноборони. На користь компаній "Будівельна компанія Сітіград", "Трейд лайнс рітейл", "Будівельний альянс Монтажпроект" з лютого по грудень 2023 не було здійснено авансових платежів, про що свідчать дані аудиту МО.

Окрім приховування даних про непідтвердження претензій на адресу МОУ, у ДБР не пояснили зміну кваліфікації у справі Гринкевича.