RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Чи буде мобілізація через "Дію": у Мінцифри розставили крапки над "і"

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вкотре спростував можливість появи повісток у мобільному застосунку "Дія".

Про те, якої цифровізації варто очікувати щодо мобілізації, міністр розповів в інтерв’ю для "Суспільного".

Читайте також: Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

Він зазначив, що військкомати мають реєстр військовозобов’язаних "Оберіг". Зараз багато залежить від остаточного вигляду закону про мобілізацію: які залишаться норми і чи буде верифікація даних 60 днів, електронні засоби. Від вищепереліченого залежатиме, як саме буде відбуватися верифікація даних військовозобов’язаних та як верифіковувати відомості, які вже є в реєстрі.

На запитання, чи не озвучував президент бажання, щоб повістки надсилати в електронному форматі, зазначив, що йшлося про появу якісного реєстру, щоб не було випадків, коли хтось є поза його радарами.

"Тобто йдеться про якісні дані, на базі яких можна ухвалювати управлінські рішення про мобілізацію: скільки людей, в яких регіонах, які професії. А далі, з огляду на закон, ухвалюватимуться рішення: як люди будуть отримувати повістки, як будуть надавати інформацію про себе. Я не хочу говорити про можливі сценарії, бо закон ще готується до другого читання. Єдине, можу запевнити ще раз, що в "Дії" не планується надсилати повістки. Там не буде сервісів, які пов’язані з мобілізацією – в якому б форматі Рада не ухвалила законопроєкт", – наголосив міністр.

У 2021-му Федоров планував проєкт Military ID – е-кабінет військовозобов’язаних. Це те, що частково очікується від е-кабінету призовника, який фігурує в новому законопроєкті. До війни йшлося, що це може бути в "Дії", однак зараз багато чого змінилося.

"Повномасштабна війна, військових стало набагато більше, і тепер це має вигляд окремого проєкту, що потребує власної інфраструктури. В Міноборони вже є спроможність розвивати подібні проєкти", - пояснив міністр.

Він додав, що зараз все, що дизайниться, стосується вже наявних послуг, сервісів, потреб військових і військовозобов’язаних. Зараз немає закону про повістки в будь-якій електронній системі.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, скільки чоловіків призовного віку "залягли на дно", щоб уникнути мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Перегрів системи: які виклики несе новий закон про мобілізацію

Нові правила мобілізації: як хочуть змінити умови виїзду з України та вимоги для біженців

Коли Рада може ухвалити новий закон про мобілізацію: нардеп назвав орієнтовну дату