RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Суперечить нормам ЄС? Юрист знайшов прогалину у повторному огляді інвалідів ВЛК

В урядовому законопроекті про мобілізацію пропонується заснувати повторний огляд осіб з інвалідністю, що суперечить європейським правовим нормам.

Про це адвокат Роман Симутін розповів в Telegram.

Читайте також: У Міноборони відповіли на критику закону про мобілізацію: що сказали

"Мобілізаційним законопроектом №10449 пропонується повторний перегляд на придатність до військової служби чоловіків від 25 до 55 років, яким після повномасштабного вторгнення встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп", - написав Симутін.

Водночас, за його словами, це пропонується зробити замість проведення відповідних розслідувань, встановлювати факти зловживань, якщо такі мали місце при встановленні тій чи іншій особі інвалідності.

Вказану групу людей хочуть поставити перед необхідністю в умовах війни самостійно шукати час та ресурси для проходження повторного перегляду - без встановлення факту порушення з боку відповідальних осіб. А в проекті №10379 відмова від проходження медогляду взагалі ще каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Подібна практика в європейському законодавстві в частині регуляції прав осіб з інвалідністю відсутня. Тому в разі порушення їхніх прав, особи з інвалідністю спокійно отримають рішення Європейського суду з прав людини на свою користь, а виплати в таких випадках здійснюються з держбюджету". - наголосив Симутін.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що законопроєкт щодо мобілізації був зареєстрований у Верховній Раді.

  • Вас також може зацікавити:

Всіх інвалідів після 24 лютого хочуть відправити на перевірку: кого це не торкнеться

Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

Мобілізація і військовий облік жінок: які зміни хочуть ввести