RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Росія пішла в наступ на трьох напрямках: в ISW назвали причину просування

Затримка в питаннях надання західної безпекової допомоги Україні сприяють росіянам розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Читайте також: Коли я бачу воронів перед битвою, то розумію, що треба бути обережнішим - офіцер 3-ї ОШБр

За даними аналітиків, наразі російські війська проводять щонайменше три наступальні операції на таких напрямках:

  • вздовж кордону Харківської та Луганської областей. Зокрема в напрямку Куп'янська та Лиману;
  • в Авдіївці та навколо неї;
  • поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

Експерти ISW вважають та кількох українських і західних джерел, що затримка з наданням західної допомоги у сфері безпеки завадили українським військам захистити Авдіївку від російського наступу. Це, зокрема стосується артилерійських боєприпасів та критично важливих систем протиповітряної оборони.

Критична нестача обладнання, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги з боку США змусили українські війська розосередити техніку по всьому фронту, що, ймовірно, заохотило російські війська скористатися ситуацією.

ISW вважає, що цей російський наступ, ймовірно, завадить українським військам підготувати особовий склад і техніку для відновлення контрнаступальних операцій.

Луганська область

Російські війська передислокували підрозділи в район Куп’янськ-Сватове. Український військовий оглядач Костянтин Машовець 18 лютого заявив, що російське командування передислокувало підрозділи 7-го мотострілецького полку в район на схід від Іванівки (на схід від Куп’янська) з прикордонних районів Білгородської та Брянської областей.

Поблизу Кремінної 18 лютого тривали позиційні бої, однак підтверджених змін на лінії фронту на цьому ділянці не було. Українські та російські джерела стверджують, що позиційні бої тривали на захід від Кремінної в районі Тернів, Ямполівки та Торського та на південь від Кремінної в районі Білогорівки.

Донецька область

18 лютого в районі Бахмута тривали обмежені позиційні бойові дії, але підтверджених змін на лінії фронту на цій ділянці не було. Українські та російські джерела повідомляли про позиційні бої поблизу Богданівки (на північний захід від Бахмута), Іванівського (на захід від Бахмута), Кліщіївки та Андріївки (обидва на південний захід від Бахмута).

18 лютого обмежені позиційні бойові дії тривали на південний захід від Авдіївки, але підтверджених змін лінії фронту на цьому ділянці не було. Українські та російські джерела повідомляли про бої поблизу Первомайського та Невельського.

18 лютого позиційні бойові дії тривали на захід і південний захід від Донецька, але підтверджених змін на цій ділянці лінії фронту не було. Українські та російські джерела повідомляли про бойові дії на захід від Донецька поблизу Георгіївки та на південний захід від Донецька поблизу Побєди та Новомихайлівки.

"Південна вісь"

Генштаб України повідомив, що 18 лютого українські сили відбили російські атаки на південь від Пречистівки (на південний схід від Великої Новосілки) та на захід від Старомайорського (на південь від Великої Новосілки).

Після повідомлень про відновлення наступальних операцій на цій ділянці фронту російські війська досягли незначних підтверджених успіхів у західній Запорізькій області. Геолокаційні кадри, опубліковані 18 лютого, показують, що російські війська нещодавно просунулися вздовж смуги на північ від Копані (6 км на північний захід від Роботина).

Російські мілблогери також стверджували, що російські сили просунулися до 1,7 кілометрів на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного) і до двох кілометрів поблизу самого Роботиного, хоча ISW не спостерігало візуальних доказів, які б підтверджували таке широке просування росіян.

Херсонська область

18 лютого тривали позиційні бої на східному (лівому) березі Херсонської області в районі Кринок. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що десантно-штурмові підрозділи російських мотострілецьких полків; 144-а мотострілецька бригада; 328-й та 337-й полки ВДВ, 810-та ОМБр (ЧФ), десантно-штурмові загони «Штурм» продовжують атакувати українські позиції під Кринками.

Нагадаємо, раніше ми вже розказували про удар РФ по Краматорську.

  • Вас також може зацікавити:

Українська армія вийшла з Авдіївки: заяви Третьої штурмової і Генштабу

Українські медіа під ударом росіян: хто потрапив під атаку

В Україні зараз триває битва світового масштабу, яка змінить все - боєць ЗСУ "Тоха"