RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Чорна сторінка в історії України: сьогодні 10-та річниця розстрілів на Майдані і російського вторгнення в Крим

Сьогодні, 20 лютого, виповнюється 10 років від масштабних розстрілів на Майдані у Києві та російського вторгнення в Крим.

Про трагічні події нагадує "Апостроф".

Читайте також: Майдан – наш: як події десяти­річної давності змінюють Україну

Саме 20 лютого 2014 року став кульмінацією Революції гідності: за свободу та демократичні цінності у Києві загинула найбільша кількість людей – 48. Їх та 54-х загиблих учасників мирних протестів зимою 2013–2014 років назвали Героями Небесної Сотні. Пізніше лави Небесної Сотні поповнили учасники Революції Гідності, які загинули, відстоюючи територіальну цілісність України навесні 2014 року.

Загиблі українці відстоювали неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, відмову від "багатовекторності" у зовнішньополітичному курсі та утвердження розвитку України як демократичної європейської країни.

Революція Гідності тривала 94 дні – з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Центром подій став центр столиці - майдан Незалежності та навколишні вулиці. Мирні акції розпочалися під євроінтеграційними гаслами, проте згодом перетворилися громадянську непокору режиму президента Віктора Януковича.

Саме 20 січня 2014 року розпочалася спецоперація РФ з анексії Криму: тоді на півострові з’явилися російські військові без розпізнавальних знаків, яких назвали "зеленими чоловічками".

У ніч з 21 на 22 лютого, коли Янукович залишив країну, співробітники головних управлінь МВС і СБ України в Криму почали саботувати накази з Києва. 23 лютого на півострів почали масово стягувати військову техніку й підрозділи російської армії. 27 лютого 2014 року озброєні люди захопили будівлі Верховної Ради та Уряду Автономної Республіки Крим та вивісили на них російські прапори.

28 лютого вихід з Балаклавської бухти був заблокований ракетним катером "Ивановец", а розташування військової частини морських прикордонників України в Балаклаві було оточене спецназом РФ. Далі російськими військовими були захоплені основні військові об’єкти та адміністративні будівлі Криму, кількість російських військових зросла до 20 тисяч.

16 березня на території Криму відбувся так званий "референдум" про відновлення конституції Криму 1992 року і про "входження" Криму до складу РФ, 18 березня російський диктатор Володимир Путін оголосив про приєднання» Криму до РФ.

Трагічні події 2014 року стали початком російського вторгнення, яке у 2022 році переросло у широкомасштабну війну.

Раніше ми писали про те, як експрезидент Монголії показав Путіну, кому належали російські землі.

Вас також може зацікавити:

Росії потрібен хаос в Україні: Зеленський розповів Bloomberg про війну та план "Майдан 3

"Поважаємо цілісність України, але..." : Лавров зробив чергову цинічну заяву

Захід наполягатиме на переговорах із РФ: експерт назвав песимістичний сценарій для України