RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Помер Герой України і політв'язень радянських концтаборів Степан Хмара

Помер правозахисник, дисидент, депутат трьох скликань парламенту та співавтор Конституції України Степан Хмара.

Про це повідомила його дружина Роксолана Хмара.

Читайте також: Серце зупинилося: в Одесі раптово помер відомий актор і сценарист Євген Хаїт

Степан Хмара народився 12 жовтня 1937 р. у селі Боб'ятин Львівської області. Закінчив Львівський медичний інститут, за фахом - стоматолог.

У 70-их брав участь у випуску підпільного журналу "Український вісник" та займався поширенням самвидаву, за що його намагалися арештувати.

У 1980 році Хмару арештували та засудили до 7 років позбавлення волі та 5 років заслання за статтею "антирадянська агітація та пропаганда".

У 1987 він вийшов на волю та активно долучився до відтворення української Гельсінкської групи, був учасником руху легалізації Української греко-католицької церкви.

У 1990 році Степана Хмару було обрано депутатом Верховної Ради України. Разом з Левом Лук'яненком та Михайлом Горинем вони створили Українську республіканську партію.

Тричі обирався народним депутатом Верховної Ради України І, ІІ та IV скликань.

У 2006 році йому було присвоєно звання Героя України.

В коментарі "Апострофу" виконавчий директор Української Гельсінської Спілки з прав людини Олександр Павліченко розповів про знаменитого дисидента:

"Із Степаном Хмарою я перетинався декілька разів на різних заходах, спілкувались. Потім він поїхав послом у Канаду. Якщо оцінювати його діяльність, то можу сказати, що він був непересічною особистістю і дуже послідовним у своїх поглядах. Його не змінила ні деспотична радянська диктатура, яка тримала його в таборах, ні влада, коли він був народним депутатом України.

Він ніколи не намагався отримувати якісь дивіденди від своєї популярності, від свого депутатства. Він завжди був безкомпромісний, прямолінійний і це шкодило його політичній кар'єрі. Він не розумів, що влада, це компроміси.

Я думаю, що Степан Хмара недооцінений моральний авторитет України. Це моральний стрижень України. Зі смертю Степана Хмари відійшла, на жаль, епоха тих, хто виборював саме існування України, яке зараз заперечує Путін і намагається знищити російська армія".

Раніше Марія Бурмака повідомила про смерть брата - учасника бойових дій.

Вас також може зацікавити:

Український актор Богдан Колесник загинув від поранень на фронті: йому було 36 років

Помер Віталій Білоножко: народному артисту України було 70 років

В Росії помер відомий поет, який різко засуджував війну і називав Путіна вар'ятом