RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

В Росії помер відомий поет, який різко засуджував війну і називав Путіна вар'ятом

У Москві помер у віці 76 років російський поет Лев Рубінштейн, який засуджував війну проти України. Його збила машина 8 січня, через що він отримав численні переломи та черепно-мозкову травму.

Про це повідомила його дочка Марія у "Живому Журналі".

Читайте також: Обіцяв Путіну вічну молодість: у Росії помер особистий лікар кремлівського диктатора

"Мій тато, Лев Рубінштейн, помер сьогодні", - написала вона у своєму блозі.

Поета 8 січня збила машина на пішохідному переході на вулиці Образцова у Москві. Його доставили в реанімацію у тяжкому стані з численними травмами та після операції занурили у лікувальний сон. На водія, який його збив, порушили кримінальну справу.

Фото: instagram.com/levrubinstein

Хто такий Лев Рубінштейн

Російський поет, публіцист, есеїст, оглядач, громадський діяч Лев Рубінштейн у 2014 році був учасником конгресу "Україна - Росія: діалог" і підписав заяву, в якій вимагав "припинити агресивну авантюру: вивести з території України російські війська та припинити військову підтримку сепаратистам на південному сході України".

Після вторгнення російських солдатів на Донбас він звернувся до українського народу з проханням вибачити росіян за те, що не зупинили "божевільного" Путіна.

"Постарайтеся пробачити нас за те, що у нас не вистачило ні сил, ні волі для того, щоб зупинити наших божевільних, готових покрити нашу країну, мою країну такою немислимою ганьбою, змивати який доведеться зусиллями кількох поколінь Постарайтеся пробачити нас. А навіть якщо і не вийде, нічого не поробиш: я знаю, що вашого презирства ми заслужили", - написав Рубінштейн у 2014 році.

На цьому його критика російської влади не закінчилась. У 2019 році поет заявив про те, що його вкрай здивувало і розчарувало "приєднання" Криму до Росії.

У 2021 році Рубінштейн виступав на захист організації "Меморіал", яку влада РФ визнала інагентом у 2016-му і збиралася ліквідувати. Літератор тоді заявив, що у разі ліквідації суспільства його країна стане "лише територією, по поверхні якої розмазано населення, яке ні про що не думає".

Нагадаємо, у 2017 році Рубінштейн з іншими літераторами та членами російської правозахисної організації "Вільне слово" розкритикував голову ФСБ Олександра Бортнікова за виправдання сталінського терору.

  • Вас може зацікавити:

Віталія Білоножка відспівав патріарх Філарет: яким було прощання з артистом

Помер Юрій Соломін – актор радянського кіно, який вимагав віддати Харків Росії

Ексзаступницю Генпрокурора з донькою знайшли мертвими: всі подробиці