RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Яке церковне і народне свято 24 лютого: прикмети та заборони

24 лютого за новим стилем відзначається знайдення голови Іоанна Предтечі. Народне свято 24 лютого відоме також під назвами Іванів день, Власів день, Коров'яче свято.

Про прикмети, традиції та заборони дня далі розповість "Апостроф".

Читайте також: Коли розпочнеться Масниця в 2024 році: нова дата і найвідоміші традиції святкування

Історія дня

24 лютого відзначається церковне свято – Знайдення глави Іоанна Хрестителя. Це одне з трьох свят присвячених Іоанну Предтечі, що відзначаються в православному церковному календарі. День знайдення глави Іоанна Хрестителя вшановує пам'ять про знайдення його чесної глави, яка, за переказами, була знайдена віруючими після того, як була відтята за наказом царя Ірода.

За старим стилем сьогодні вшановують Власія Севастійського. Він вважався покровителем великої худоби та захисником тварин від хвороб. У народне свято 24 лютого наші предки піклувалися про домашню худобу, давали тваринам смачні частування та забиралися до хліву. Щоб святий оберігав корів від нечисті, у хліві вішали ікону з його зображенням, а коровам давали святу воду чи освячений у церкві коровай.

Прикмети

В Іванів день на українців чекали перших ознак приходу весни. У лісах вже з'являлися перші підсніжники та проліски. Перелітні птахи поверталися додому.

Хорошою прикметою вважається підгодувати птахів у цей день. В разі, якщо пташка оселиться біля будинку чи під стріхою, то родина матиме щастя.

Окрім того, святого Власія пов'язували також із потеплінням. За народними уявленнями, якщо до свята 24 лютого протягом тижня не було морозів, то більше не буде холодів.

В іншому день вважався невдалим та не дуже щасливим. Вважали, що в день народного святкування – Власія – людей часто переслідують різні дрібні невдачі.

Існують також інші прикмети на цей день:

  • Дрозди співають - до ранньої весни.
  • Вже зацвіли проліски – весна прийшла.
  • Річки і озера ще покриті льодом - зима поки не відступила.
  • Грім віщує сильні вітри.
  • Довгі бурульки на дахах - до пізньої весни.
  • Багато снігу лежить на землі - буде хороший урожай ранніх овочів.

Що не можна, а що варто зробити у цей день

У давні часи в цей день намагалися по можливості утриматися від роботи. Вважалося, що це допоможе вберегти господарство від неприємностей.

Категорично не можна різати корову сьогодні. Не можна тримати домашню худобу впроголодь. В цей день краще ретельніше піклуватись про худобу та почастувати смачними ласощами. Адже той, хто заощадить на кормі для тварин, у того худоба буде хворіти.

Крім цього, у цей день також не можна було прясти.

Раніше ми також залишали поради знакам Зодіаку на дзеркальну дату 24.02.2024.

  • Вас також може зацікавити:

Коли Вербна неділя в 2024 році: дата за новим церковним календарем

День Святого Юрія 2024: коли святкуємо за новим календарем

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата