RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Умєров має взяти під контроль харчові закупівлі: за забезпечення ЗСУ відповідає міністр, а не Жумаділов – полковник запасу

Закупівлі МОУ послуги харчування для армії обернулася черговим скандалом. Перші ж торги, які було доручено провести новому закупівельному органу Державний оператор тилу (ДОТ) були скасовані у день аукціонів на виконання рішення суду. Судді, розглянувши позов одного з учасників закупівельної процедури, встановили наявність дискримінаційних вимог у тендерній документації, що і розробляв ДОТ.

На цей провал має бути реакція профільного міністра, вважає екскомандувач Аеромобільних (Десантно-штурмових) військ України, полковник запасу ЗСУ та військовий експерт Іван Якубець.

Як переконаний експерт, війна - не час для експериментів із харчуванням військових.

"Історія з харчовими закупівлями – вона давня. І от чергова зміна, яка призвела до ймовірної корупції. Раніше МОУ закупало харчування, відняли, реформували - зараз зробили цей ДОТ. І цей Жумаділов (керівник ДОТ Арсен Жумаділов) погряз у корупції. Ще більшій, ніж була раніше. Питаннями харчування армії під час війни, тим паче повинне займатися МОУ, і тут навіть приводу для дискусій немає. Скільки коштів вже витратили на створення цього ДОТу? І півроку не пропрацював, вже знову дискримінаційні вимоги, звинувачення в корупції тощо. Навіщо нам ДОТ, якщо є МОУ? Тому закупівлю послуги харчування для військових треба зараз повернути Міноборони, і там уже з міністра питати. Тому що саме міністр оборони відповідає у нас за забезпечення Збройних сил. Він відповідає, а не якийсь Жумаділов. Але саме йому (Жумаділову) ввірили державні мільярди, і він кидає ці гроші як захоче. Треба поставити все на місце – повернути в МОУ і над ними налагодити контроль. Тим паче, що в Міноборони існує цілий профільний закупівельний департамент у 1 тис. чоловік", - сказав військовий.

За підсумками харчових закупівель ДОТ, перемогу в 11 лотах отримали всього 4 компанії. В той час, як у 2023 році харчуванням ЗСУ забезпечували вісім постачальників.

Результати аукціонів, проведених Жумаділовим, були скасовані 22 лютого. Згідно з рішенням суду, ДОТ розробив дискримінаційні вимоги закупівель. Зокрема, у ДОТ вимагали від учасників Акти перевірки Держпродспоживслужби (такі акти можуть бути тільки якщо компанія ризикова), вимагав у постачальників наявність PPO на складах (ця вимога суперечить ЗУ "Про застосування РРО"), крім того, ДОТ вимагав, щоб учасник мав досвід реалізовувати не менше 400 номенклатур на складах на конкретні дати, однак таку вимогу не в змозі виконати навіть чинні постачальники харчування МОУ, бо одночасно усі 400 позицій жодна військова частина не замовляє.