RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Прості правила допоможуть збільшити урожай вдвічі: городники розкрили секрет посіву моркви

Морква заслуговує на те, щоб до її вирощування підходили з усією серйозністю та увагою. Від вибору правильного місця на городі до тонкощів догляду за молодими рослинами — кожен цей аспект важливий для того, щоб отримати хороший врожай. Проте дотримання деяких рекомендацій від городників може допомогти збільшити врожайність моркви вдвічі.

Тому далі "Апостроф" розкаже, як збільшити урожай моркви в два рази.

Читайте також: В які дні у березні найкраще садити насіння на розсаду: місячний календар городника

Для того, щоб значно збільшити врожайність моркви, досвідчені городники радять дотримуватися декількох простих, але ефективних правил. Ці секрети посіву не вимагають значних зусиль чи спеціальних знань, але можуть суттєво покращити результати вашої роботи на городі.

Підготовка ґрунту. Морква воліє легкий, добре дренований ґрунт. Краще перекопати землю на глибину приблизно 30 см, видаляючи каміння та зламані коріння, щоб забезпечити моркві необхідний простір для росту. Разом з підготовкою землю можна збагатити, використавши деревну золу. Внести її варто під час перекопування. Стосовно дозування – одна склянка деревної золи на квадратний метр городу.

Правильний час посіву. Моркву можна сіяти ранньою весною, як тільки ґрунт можна буде обробляти. Для підвищення урожайності можна повторювати посів кожні 2-3 тижні до середини літа.

Підготовка насіння. Інша важлива порада для посадки моркви — попереднє замочування насіння. Цей крок, який ігнорують багато городників, насправді може сприяти швидшому та більш одночасному проростанню морквини. Для цього, наприклад, можна використати 3% розчин перекису водню без розведення, замочивши в ньому насіння всього на 5 хвилин. Після цього варто сполоснути насіння водою, висушити та висадити.

Тонкий посів. Морквині насінини дуже дрібні, тому їх легко висіяти занадто густо. Варто використовувати спеціальні насадки для сівалки або змішувати насіння з піском для рівномірнішого розподілу. Після зростання паростків "прорідіть" рослини, залишаючи між ними достатньо місця для росту.

Підживлення. Морква віддає перевагу ґрунтам з високим вмістом калію та фосфору, але низьким вмістом азоту, щоб уникнути надмірного зростання зелені за рахунок самого коренеплоду.

Регулярний полив. Краще забезпечити моркві регулярний, але не надмірний полив, особливо під час сухих періодів. Недолік вологи може призвести до гіркоти коренеплодів.

Захист від шкідників. В процесі варто використовувати мульчування для зменшення зростання бур'янів і захисту моркви від шкідників, таких як морквяна муха. Для захисту від шкідників також можна посадити біля моркви цибулю. Адже морквяна муха не терпить запаху цибулі.

Ротація культур. Аграрії не радять садити моркву на одному і тому ж місці рік за роком. Це дозволить уникнути накопичення хвороб та шкідників. За спостереженням городників, морква також краще росте після того, як на цій ділянці росли представники сімейства гарбузових, зокрема огірки, кабачки, патисони, гарбузи тощо.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як розрахувати час посіву баклажанів.

  • Вас також може зацікавити:

"Чарівний" розчин: у чому перед посадкою треба замочити насіння огірків та помідорів

Як підготувати посадковий матеріал, щоб підвищити врожайність картоплі

Заморозки їм не страшні: які рослини можна висівати у відкритий ґрунт у березні