RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні викрили велику мережу ФСБ, пов'язану з УПЦ МП: фото і відео

Працівники Служби безпеки викрили та нейтралізували у Києві злочинну організацію, яка займалась здійсненням інформаційних диверсій на замовлення Федеральної служби безпеки Росії.

Про це інформує пресслужба спецвідомства.

Читайте також: Комітет Ради підтримав законопроєкт про заборону УПЦ МП

Як зазначається, учасники організації масово поширювали прокремлівські наративи та провокативні повідомлення. Вони мали дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалити релігійну ворожнечу в Україні.

Викрито більш ніж 15 учасників угруповання, а чотирьох ключових фігурантів - вже затримали. Зокрема, йдеться про керівника столичного храму УПЦ (МП), що входив до агентурного апарату спецслужби РФ.

"Наразі це одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також - постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ РФ, які одразу підхоплювали "потрібний" контент", - пояснюють у пресслужбі.

Координував роботу мережі один із кліриків, його теж затримала СБУ. Саме на нього була покладена відповідальність за поширення матеріалів, де підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували війну Росії проти України. Інформацію поширювали у десятках підконтрольних каналів у Telegram та YouTube, а також на сторінках соцмережі Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ (МП).

"Одразу після оприлюднення "замовних" матеріалів їх миттєво "підхоплювали" центральні телеканали та інтернет-видання РФ для поширення фейків про Україну. Здійснюючи інформатаки, ворог сподівався не лише розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні, але й дискредитувати нашу державу на міжнародній арені, особливо перед західними партнерами", - додають у спецвідомстві.

СБУ під час обшуків за місцями перебування фігурантів у столиці виявила речові докази.

Чотирьом затриманим та ще десятьом особам повідомили про підозру за такими статтями ККУ:

  • ч. 2 ст. 111 - держзрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • ч. 6 ст. 111-1 - колабораційна діяльність;
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 - створення та участь у злочинній організації;
  • ч. 3 ст. 161 - розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою;
  • чч. 1, 2 436-2 - виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України.

Зараз вирішують питання про обрання затриманим запобіжного заходу - тримання під вартою. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що РПЦ створює власні приватні військові компанії на території РФ. ПВК займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни проти України.

  • Вас також може зацікавити:

Рада церков підтримала заборону УПЦ МП: законопроєкт уже в Раді

Плач Онуфрія: коли влада поставить крапку у справі УПЦ МП

Це не релігійне питання: чому потрібно закрити УПЦ МП в Україні