RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Обов’язковою для волонтерів: якими з 1 квітня будуть правила завезення гуманітарної допомоги

З 1 квітня ввезення гуманітарної допомоги до України буде можливим лише з використанням Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги. В такий спосіб Кабінет Міністрів завершує перехідний період, під час якого в Україну можна було завозити гуманітарну допомогу, використовуючи паперові декларації.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Читайте також: Благородна ініціатива: чи потрібно волонтерів звільняти від мобілізації

Як зазначають у міністерстві, цифровий механізм дозволить позбутись паперів, а, значить, і зловживань під час завезення та розподілу гуманітарної допомоги. До того ж це дасть можливість фондам та громадським організаціям зберігати всю історію завезення гуманітарної допомоги в одному місці.

"Також система допоможе відслідковувати, що планується до завезення, впливати на цей процес через збір інформації про реальні потреби в допомозі, запобігати задвоєнню допомоги та спрямовувати її туди, де в цьому є найбільша потреба", зазначила Міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Які зміни передбачені з 1 квітня

  1. Щоб завести гуманітарну допомогу в Україну, волонтерським організаціям необхідно зайти на сайт good.gov.ua та авторизуватися як отримувач гумдопомоги, використовуючи Кваліфікований електронний підпис (КЕП). Для реєстрації вказується ЄДРПОУ організації, за яким з реєстру далі підтягується інформація про місце її реєстрації та керівництво.
  2. Наступний крок - заповнення переліку вантажів, які будуть завозитися, у розрізі категорій вантажу. Форма декларації відповідає паперовій, яка діяла раніше: це "спрощена" декларація із зазначенням обсягу та типу вантажу.
  3. Згенерувати унікальний код гуманітарного вантажу. Цей код використовується під час проходження Митниці замість паперової декларації. З моменту реєстрації вантажу до моменту перетину ним кордону надається 30 днів.

Після завезення допомоги в Україну гуманітарка розподіляється, і в системі генерується автоматичний звіт з інформацією про те, куди були розподілені товари. Зазначається лише населений пункт, без детальних адрес.

Додамо, що до 1 квітня в Україні ще діє перехідний період. Він передбачає, що отримувачі гуманітарної допомоги (фонди, громадській організації та інші установи) можуть обирати один із двох варіантів завезення та обліку гуманітарної допомоги – паперовий або цифровий.

Нагадаємо, Мінсоцполітики планує розширити список ВПО, яким призначатимуть виплати.

  • Вас також може зацікавити:

Сам собі волонтер: чи вистачає українським бійцям речового забезпечення

Волонтери проти уряду: чи залишиться українська армія без допомоги

В одній з областей можна отримати нову гуманітарну допомогу: як подати заявку